Намалете стреса или как ни влияят околните

как ни влияят околните
Това как се чувствате до голяма степен зависи от компанията около вас, то това дали се отпускате или сте напрегнати. Проучвания показват, че емоциите са “заразни”. Хората не могат да определят как става, но ние по някакъв начин улавяме настроението на другите хора, дори и ако тези хора нямат нищо общо с нас и рядко сме разменяли по някоя дума. Например ако някоя ужасяваща жена стои в самолета до вас, оплаквайки се и мрънкайки през целия път то има голяма вероятност това недоволство да се прехвърли и върху вас. Ако пък човекът на съседната седалка е много изплашен, за околните хора полетът може също да е по-стресиращ, отколкото предишни пъти.


- Водете си дневник на стреса и тревожността.

Може и да не сте обърнали внимание на това как хората или ситуациите ви се отразяват. Може би във вашето семейство винаги е било така и не сте забелязали или пък ви се е налагало толкова дълго да живеете в стрес, че ви се струва буквално незабележимо. Може да си водите дневника за седмица или месец. Всеки път когато започнете да се тревожите вземете химикал и излейте чувството на страницата на тетрадка. Опишете чувството. С течение на времето ще започнете да виждате общи неща и да разберете кое предизвиква стреса и напрежението.


- Прекарвайте по-малко време с хората, които ви правят тревожни.

Има ли някой във вашия живот, който постоянно подкопава вашите устои и ви оставя с чувство за стресираност. Помислете за прекъсване на връзката с този човек или поне за намаляване на времето, което прекарвате с него. Поставете здравословни граници. Например, ако някой ви дразни само когато говори на определена тема, помолете го да избягва да дискутира това пред вас.


- Подбирайте пред кого споделяте.

Осъзнайте с кого говорите за вашите проблеми, защото това е от голямо значение. Някои хора ще ви помогнат да намерите перспектива и облекчение. Други ще подхранят вашите страхове, съмнения и неувереност.


- При всички положения е много важно да анализирате влиянието на всички хора около вас, защото много често стресът и проблемите са резултат от проблеми в отношенията с други хора. Само си задайте един въпрос: ако бяхте единствения човек на света бихте ли се тревожили от това което ви плаши в момента? Най-вероятно не.
Сподели в Google Plus
    Google коментари
    Facebook коментари

0 comments:

Публикуване на коментар