Стрес мениджмънт - умение за преодоляване на безпокойството

умение за преодоляване на безпокойството
Стрес мениджмънтът е нещо, което може да ви бъде много полезно, дори и ако го изучавате като хоби в свободното си време. Това е като спортът в училище - Няма да станете професионалисти в сферата на стрес мениджмънта, но ще научите неща, които ще подобрят целия ви живот. Нека разгледаме тревожността.


Тревожността е нещо фокусирано в бъдещето - какво ще се случи, дали ще се случи и какво ще направите по въпроса? Векове наред хората се опитват всячески да измислят начин, който да ги освободи от тревогите и проблемите, концентрирайки тяхното внимание изцяло в настоящето. Има една стратегия в стрес мениджмънта, която е базирана изцяло на това да наблюдавате тревогите и притесненията си и след това да ги оставите да си тръгнат. Наблюдението може и да ви помогне да разберете къде е проблема, а може и да ви помогне да докоснете по-дълбоките си емоции.


Опознайте и наблюдавайте своите мисли и чувства.

Не се опитвайте да ги игнорирате, да се борите по някакъв начин с тях или пък да ги контролирате както инстинктивно бихте искали. Вместо това, просто ги наблюдавайте като страничен наблюдател без да ги отхвърляте, без да реагирате и съдите. Сякаш гледате филм.


Позволете на безпокойството да отмине.

Забележете, че когато не се опитвате да контролирате своите тревожни мисли, които внезапно изкачат в главата ви, скоро те отминават подобно на облаците, които се движат по небето. Единственият начин, по който тревожните мисли се затъкват в главата ви е когато се ангажирате твърде много с тях и сами не ги оставите да си тръгнат.


Стойте фокусирани в настоящето.

Обръщайте внимание на начина, по който тялото ви чувства света около вас, обърнете внимание на дишането си, на постоянно променящите се като хамелеон емоции, както и на мислите, които преминават през ума ви после изчезват безследно. Ако в това време вашата мисъл заседне върху нещо, просто върнете вниманието си в настоящия момент и тя ще продължи. Всичко това по своята същност е много близко до понятието медитация, защото основно се използва фокусирането в настоящия момент и несъпротивлението на всички мисли чувства и емоции. В началото може би вашият ум ще иска да се върне пак към тревогите си, но скоро това ще отмине.
Сподели в Google Plus
    Google коментари
    Facebook коментари

0 comments:

Публикуване на коментар