Стрес мениджмънт: храни и напитки причиняващи стрес

храни и напитки причиняващи стрес
В книгата си “Оптималното хранене”, Патрик Холфорд, основател на Института по оптимално хранене в Лондон, хвърля доста светлина върху това, че често консумираме храни, които по един или друг начин се отразяват зле върху нашето душевно, психическо и емоционално състояние.


Според Холфорд, който е описван като специалист номер едно в областта на храненето, хората трябва да избягват консумацията на някои храни за да си осигурят оптимално психическо и емоционално здраве, а също така и за да може нервната система да функционира правилно.


Тук искаме да ви накараме да обърнете внимание на няколко храни и съставки, които трябва да ограничим до минимум в нашето ежедневие за можем да се справяме със стреса много по-ефективно.


- Кафе

Според него една от най-непрепоръчваните напитки е кафето. Макар че редица специалисти в сферата на храненето натъртват върху полезността на тази напитка, Холфорд е убеден, че тя има отрицателен ефект върху нашето емоционално и психическо здраве. Според него кафето кара тялото да изпуска адреналин, а това има негативен ефект за хора, които и без това са под стрес. Освен за кафето, това важи и за всички онези напитки, които имат стимулиращ ефект или съдържат кофеин.


- Захар

Захарта има негативен ефект върху нашето емоционално и психическо здраве по не много по-различен начин. Всички напитки и храни, които съдържат захар и подсладители карат тялото да освободи голямо количество енергия, но в последствие водят до лесна физическа и психическа уморяемост. Това обяснява защо след като сте изяли един шоколад на момента се чувствате прекрасно, а два часа след това гладът е още по-силен.


- Алкохол

Алкохолът също има неблагоприятен ефект върху емоционалната стабилност и способността на тялото да овладява стреса. Много е важно да се отбележи, че алкохолът има подтискащ и депресиращ ефект върху човека. Холфор на няколко пъти споменава за алкохола и настоява, че той трябва да се консумира с много голяма мярка. Освен това казва, че е препоръчително когато сме решили да изпием едно питие да се спрем на червено вино.


Заедно с храните и напитките, с които е добре да внимаваме, книгата “Оптималното хранене” ни насочва и към някои важни за здравето елементи, които ще ни помогнат да се справяме със стреса по-добре. Това са магнезият, както и витамините В и С.
Сподели в Google Plus
    Google коментари
    Facebook коментари

0 comments:

Публикуване на коментар