Стрес мениджмънт: 8 дейности намаляващи стреса

дейности намаляващи стреса
Чувствате стрес? Подложени сте на голямо напрежение? Добрата новина е, че можете да се справите с напрежението по различни начини. Просто изберете един, който ви допада най-много, а ако имате възможност, тогава съчетайте всички тях и стреса няма шанс:


1. Рисуване

Рисуването освобождава съзнанието и ви помага да намерите лесен и положителен начин да изразите своите емоции и чувства. Рисуването е много положително като ефект върху хора, които имат склонност да саморепресират себе си.


2. Слушане на музика

Слушането на музика, особено на класическа музика, може да има много успокояващ и отпускащ ефект. Това е нещо, което стимулира тялото да отдели повече хормони на щастието и по-малко кортизол (хормон на стреса).


3. Йога

Заниманията по йога изискват внимание, концентрация и синхрон между ума и тялото. Заниманията по йога се считат за един от най-ефективните начини за освобождаване от стреса в ежедневието.


4. Плуване

Плуването е полезно по много причини, но особено положителен ефект има то по отношение на ума. Докато тялото е във водна среда, то е по-леко, а мускулите се отпускат до степен, която на практика няма как да се достигне докато сте извън водата. Това се дължи на факта, че водата носи с лекота цялото тяло.


5. Четене

Четенето не е само начин да развием мозъка си и да стимулираме своите мисловни процеси. Всъщност четенето е вид медитация, защото когато четем нещо интересно ние изцяло фокусираме вниманието си тук и сега и забравяме за всичко останало. Така нашите мисли се фокусират върху обекта на внимание и изцяло изключват миналото и бъдещето, а от там и страховете свързани с това.


6. Вървене

Вървенето има изключително силен ефект когато се опитваме да се избавим от стреса и напрежението. Препоръчително е да си правите ежедневни разходки, без значение дали на вън е пролет, лято, есен или зима. Просто изберете подходяща част от деня и подходящо облекло.


7. Наблюдение на дивата природа

Ако сте силно стресирани и подложени на голямо напрежение в работа или у дома, инстинктивно ще ви отпусне това да наблюдавате пейзажи от дивата природа. Това може да е например морето (ако сте от морски град) или пък реката (ако има такава на мястото, на което живеете). Можете да отидете в планината или дори в парка. А ако нищо от тези опции не е подходящо в случая, то поне намерете видео в интернет, което показва красиви горски, морски и други пейзажи.


8. Сън

Това е основата на спокойния ум и е немислимо да се избавите от стреса ако не се наспивате достатъчно. Недостатъчният сън е един от най-големите стресори в живота на съвременния човек.
Сподели в Google Plus
    Google коментари
    Facebook коментари

0 comments:

Публикуване на коментар