Стрес мениджмънт: четенето като медитация

Стрес мениджмънт
За да изглеждате красива, свежа и отпочинала, за да очаровате околните с позитивното си и непринудено излъчване, за да се носите у дома, на улицата и на работа с лекота, важно е да овладеете стреса. Ако успеете в тази задача, то вашият живот чувствително ще се подобри. Може би сте чувала за фразата, че красотата отвътре личи отвън? Е, медитацията ще ви направи красива именно отвътре, а околните скоро ще се зачудят откъде черпите тази позитивна и неустоима енергия.


Проблемът при медитацията е, че всички ние постоянно четем за невероятното усещане, което ще изпитаме когато потънем в медитация. В същото време всеки ни учи какво да правим или да не правим, а опитвайки се да медитираме ние все по-често изпадаме в ужас дали го правим правилно или не. Може би ще кажете, че медитацията се учи при опитен специалист, но нека да не се заблуждаваме - знаете много добре, че повечето хора никога няма да отидат на курс по медитация, дори и много да им се иска, защото просто нямат време, нямат възможности от финансова гледна точка или пък по някаква друга причина.


Ако и вие сте една от онези дами, за които медитацията е блян, но не знаят как да постигнат това блажено състояние, в което просто да наблюдавате мислите, които текат в главата ви подобно на облаците, които се движат по небето един след друг, то тогава значи сте забравили за една техника за медитация, която по времето на нашите родители е била много ценена и използвана. Това е четенето на книги.


Колкото и да ви звучи изненадващо, четенето на книги е вид медитация. Стоите на тихо, спокойни и удобно място с книга в ръце, отпускате тялото си и очите ви се плъзват по редовете. Вие напълно се отказвате от контрола върху мозъка и го оставяте да ви отведе там, където писателят е решил. Оставяте се димите да поведат ума ви в незнайна посока. Точно това е и медитацията - да стоите като наблюдатели докато дишате и не правите нищо.


Може би си мислите, че ще накарате ума си напълно да утихне, но това е все пак мозък. Той е създаден за да мисли, а не за да потъва в тишина и мълчание. Ето защо ако успеете да го оставите да се съсредоточи върху нещо неангажиращо (както е с дишането), вие ще усетите пълно освобождаване. Това е и с четенето. То ще ви накара да се отпуснете, ще ви освободи и е ви откъсне о тревогите за миналото и за бъдещето, концентрирайки цялото ви внимание тук и сега. Разбира се, не бива да забравяме едно основно правило - книгата трябва да е интересна, защото в противен случай тя няма да може да фокусира вниманието ви.


Тази изключително проста медитативна техника може да свърши чудеса. Ако всеки ден, например преди лягане, отпуснете своя ум с някакво увлекателно четиво, вие напълно ще забравите за проблемите и това ще ви помогне неимоверно много в овладяването на стреса.
Сподели в Google Plus
    Google коментари
    Facebook коментари

0 comments:

Публикуване на коментар