Как стреса разваля тялото?

стреса разваля тялото
Стресът оказва своето разрушително влияние във всички аспекти на нашия живот. Е, разбира се, в съвсем малки дози стресът може да е дори полезен, да ни раздвижи, да ни накара да променим нещо, от което не сме доволни или да ни предпази от евентуална неприятност. В големи дози обаче той засяга всички сфери на живота, стигайки дори до това какво е тялото ни.


Колкото и да ви се струва странно, стресът наистина може да посегне дори на хубавата фигура. Ще попитате как? Отговорът е много прост. Когато тялото е под стрес, от надбъбречните жлези се отделя един много мощен катаболитен стероиден хормон, който е известен под името кортизол. Може би сте чували по-често да го наричат просто хормон на стреса.


Но какво общо има кортизолът с напълняването или отслабването? Оказва се много. При продължително отделяне на кортизол, тоест при продължително излагане на стрес, макар че в редица случаи е възможно нашият метаболизъм в известна степен да се засили, като цяло тялото реагира по-скоро със склонност да складира мазнини.


Стресът създава усещане на тялото, че то трябва да е готово за трудни времена, а най-добрият начин на тялото да отреагира е като започне да трупа мазнини. Това е автоматична реакция на организма, която може и да е била полезна преди 10 000 години, но днес в съвременните условия на живот е по-скоро вредна. Най-неприятното е, че мазнините се концентрират основно в зоната около талията, където всъщност натрупването на мастна тъкан е и най-опасно.


Учените са единодушни, че за да можем лесно да контролираме теглото си и добрата фигура, много важен момент е справянето със стреса в ежедневието. За да бъдат нервите в добро състояние и стреса под контрол, всички ние от друга страна трябва да се погрижим основно за количеството и качеството на съня.


Научен факт е, че недостатъчния и недобър сън са успоредно и правопропорционално свързани със стреса, който усещаме. Колкото повече не си доспиваме и колкото по-лошо спим, толкова повече стреса се увеличава, защото дори и най-дребните битовизми се превръщат за нас в стресов фактор. Това от своя страна стимулира производството на кортизол, а той подтиква към трупане на мастна тъкан.
Сподели в Google Plus
    Google коментари
    Facebook коментари

0 comments:

Публикуване на коментар