Яденето на плодове и зеленчуци и правилата при него

Яденето на плодове и зеленчуци
Яденето на плодове и зеленчуци е най-важната част от здравословното хранене, но за да бъде всички както трябва и тук има правила и особености, които е добре да се знаят. Ето няколко факта, които е добре да се имат предвид при яденето на плодове и зеленчуци.


Ям ли достатъчно плодове и зеленчуци?

За да сте сигурни, че в менюто ви за деня присъстват достатъчно плодове и зеленчуци, вие трябва да се стремите те да представляват около ½ от целия прием на храна за деня. Това означава, че сутрин със закуската, например купичка с овесени ядки и мляко, трябва да добавите и още една купичка с полезни, вкусни и ароматни горски плодове. Разбира се, това е пример, но вие можете да изберете и друго. На обяд към порцията риба трябва да добавите и голяма салата, която да представлява поне половиното количество храна. Същото се отнася и за вечерята. Само така ще сте сигурни, че за деня сте поели достатъчно плодове и зеленчуци и няма недостиг на фибри в менюто ви.


Как да подбирам плодовете и зеленчуците?

За да сте сигурни, че няма еднообразие във вашето меню, специалистите съветват да подбирате плодовете и зеленчуците по цветове и да се стараете към колкото се може по-голямо разнообразие от цветове в чинията. Те напомнят, че обикновено плодовете и зеленчуците, които имат сходни цветове най-вероятно съдържат и сходни хранителни вещества. Ето защо пъстротата се счита за задължителна. Само по този начин ще сте сигурни, че приемате достатъчно витамини и минерали от всеки вид.


Само сурови плодове и зеленчуци ли да приемаме или и сготвените са полезни?

Като цяло при плодовете е добре да се придържате към суровите продукти, защото след като преминат термична обработка повечето плодове вече не са това, което са били преди това. При зеленчуците обаче нещата не винаги стоят така. Докато има зеленчуци, например марулята, при които е важно да консумирате растението прясно, то при много други зеленчуци това или не е възможно, или в сурово състояние не са толкова хранителни. Много специалисти в сферата на здравословното хранене споменават, че доматите стават по-полезни когато минат термична обработка, а някои зеленчуци като картофите дори не са годни за консумация докато са сурови.
Сподели в Google Plus
    Google коментари
    Facebook коментари

0 comments:

Публикуване на коментар