Какво означава балансираното хранене?

балансирано хранене
Постоянно чуваме от различните телевизии, вестници, списания, интернет, а и от други хора, че е много важно да се храним балансирано. Всъщност, чуваме това постоянно и наистина звучи някак много модерно и съвременно да споделиш пред приятелите, че се храниш балансирано. Но дали знаем какво точно означава балансираното хранене и сигурни ли сме, че тълкуваме този израз правилно?


Балансираното хранене е най-полезният възможен начин на хранене. Ако целта ви е да запазите теглото си без да напълнявате и ако искате да поемете чрез храната абсолютно всички необходими за организма хранителни вещества, тогава балансираното хранене е точно за вас. Всъщност абсолютно всеки човек е длъжен да знае за самия себе си какво означава да се храниш балансирано и как точно да го прави, защото това е въпрос на обща култура и добро здраве.


Да се храниш балансирано означава, че поемаш точно толкова калории, колкото са ти необходими. Например ако изразходваш 2400, това означава, че трябва и да поемеш с храната си точно толкова. Така няма да напълнеете или да отслабнете. Това прави този начин на хранене много здравословен и препоръчителен за всеки, който няма наднормено или поднормено тегло. Казвам с изключение на тези групи, защото ако имате наднормено тегло вие трябва да изразходвате повече, отколкото поемате и обратното - ако теглото ви е под нормата, тогава е важно да поемате повече, отколкото сте изразходвали на ежедневна база.


Но балансираното хранене се простира далеч извън това д поемате нужния брой калории с храната и да поддържате нужното равновесие. Балансираното хранене всъщност задължително включва и баланс между различните хранителни групи и правилното съчетание на различните продукти. Освен това да се храниш балансирано означава да се стремиш да имаш разнообразие в менюто. Това се поддържа като се стремите да консумирате правилни съотношения зърнени храни, месо и млечни продукти, плодове и зеленчуци и дори как ги разпределяте през различните части на деня. Така например сутрин са нужни повече зърнени храни и въглехидрати, защото те ни дават нужната енергия, докато вечер са наред протеините в месото и млечните продукти, защото те ни позволяват да възстановим по време на съня мускулите от работата през деня.


Казано накратко, балансираното хранен означава да консумираш от всичко с мярка и в правилното време за да си сигурен, че тялото ти получава това, от което се нуждае.
Сподели в Google Plus
    Google коментари
    Facebook коментари

0 comments:

Публикуване на коментар