Спорта стимулира производството на колаген

Спорта стимулира производството на колаген
След дългогодишни изследвания, учените в наши дни са на мнение, че именно редовните тренировки за сила и издръжливост са тези, които оказват най-силно благоприятен ефект върху човешкото тяло що се отнася до производството на колаген. Това се отнася по равно и за представителите на нежния пол, и за мъжете. Но нека да надникнем за момент “зад кулисите” и да видим какво точно се случва с тялото ни и как то започва да произвежда повече или по-малко колаген.


Чудото се случва след усилена тренировка...

След една усилена тренировка нашите мускулите, костите, сухожилията и връзките са подложени на един наистина много голям стрес и казано на прост език - те са леко увредени на микро ниво. В такъв момент тялото осъзнава, че е наранено и има за цел само едно - да поправи пораженията и да се подготви за следващи евентуални поражения ставайки по-здраво.

Независимо от пола и възрастта тялото започва да отстранява нанесените щети и поражения върху всички засегнати мускули, стави и кости и прави това доста ефективно. За да ги предпази за в бъдеще, тялото ги прави по-здрави, по-силни и по-устойчиви, което при мускулите се изразява с по стегната и едра мускулатура. При подходящия хранителен режим тялото бързо успява да “поправи” тези поражения и да придобие доста атрактивни контури.

За целта тялото трябва да произведе повече протеин, особено колаген, който съставлява една доста голяма част от общия протеин в човешкото тяло (около ⅓). Произвеждайки повече колаген, тялото се възстановява по-лесно, а за вас резултатите са видими дори и с просто око. Освен с по-здраво и стегнато тяло, производството на колаген ще ви помогне и за постигането на по-свежа, лъскава и стегната кожа.


А вършат ли работа кардио тренировките?

Кардо тренитовките могат да свършат много добра работа, но само ако са свързани и с натоварване за мускулите и сила. Това може да се направи с помощта на гири например или пък с йога. Йогата не бива да ви изненадва, защото наистина съществуват някои видове кардио упражнения по йога, които могат да имат много силен ефект в тази насока. Причината е, че те съчетават интензивност и натоварване за сила, които малко спортове правят така успешно.
Сподели в Google Plus
    Google коментари
    Facebook коментари

0 comments:

Публикуване на коментар