Истината за колагена

Истината за колагена
Може би вече сте чували за това колко е важен колагена за да изглеждаме млади и красиви, за да сме стегнати, сияйни и без бръчки. Много продукти за лице с колаген излизат на пазара и ни обещават младост и бързи резултати. Доколкото много от тези продукти действително освежават кожата по един или друг начин, ние няма как да не погледнем ситуацията в дълбочина.


Какво представлява колагена на разбираем език?

Казано на прост език, колагенът е протеин. Той е отговорен за това да изглеждаме винаги свежи и с еластична кожа. Той обаче далеч не се намира само в кожата на лицето. Колагенът всъщност представлява около ⅓ от всичкия протеин в цялото ни тяло и е силно концентриран във всички мускули, съединителни тъкани, кръвоносни съдове и други. Всъщност кожата на лицето е само една малка част от тялото, която се нуждае от колаген.


До какво води намаляването на колагена?

Когато този важен за тялото колаген започне да намалява, това води до изтъняване на клетките, до отпускане на съединителната тъкан и мускулите, до загуба на еластичност в кожата. Костите губят своята здравина и стават чупливи, а кожата като цяло загубва своя блясък.


Кога започва да намалява колагена?

След 25 години производството на колаген в човешкото тяло започва да намалява с около 1,5% на година. На практика, има хора при които това става по-рано и други, при които става малко по-късно на възрастта 25 е средностатистическа.


Има ли начин да противодействаме?

Да, можете да поемате достатъчно храни богати на протеини, особено бобови храни, соя, грах, леща, яйца, извара, пилешко и пуешко месо. Освен с храненето можете да спрете намаляването на колагена и с достатъчно сън. Спете поне 8 часа на нощ. Поемайте достатъчно течности и голямо количество пресни плодове, които са богати на витамин С. С най-голямо значение обаче трябва да споменем спорта. Редовните упражнения, в които се изисква сила и издръжливост поставят тялото на изпитание, което го кара да произведе още колаген за да отговори на завишените нужди. При редовно практикуване можете да стопите тези 1,5%, които се губят на година и да запазите младия си и хубав външен вид много по-дълго, отколкото сте подозирали.
Сподели в Google Plus
    Google коментари
    Facebook коментари

0 comments:

Публикуване на коментар