Кога спорта ни състарява?

Кога спорта ни състарява?
Възможно ли е наистина това или става дума за някаква глупава и нелепа шега, целяща да привлече внимание? Възможно ли е нещо толкова полезно каквото е спорта да ни състари наистина или това е просто невъзможно? За съжаление, лошата новина е, че това е напълно възможно. Спортът има много силно влияние върху човешкото тяло, което може да бъде много положително, но ако не се практикува правилно, то резултатите могат да са обратните на това, което всъщност очакваме. Нека видим как става това и как да го избегнем за да можем да виждаме тренировките само от тяхната добра страна.


Спортът е едно от най-хубавите неща в човешкия живот. Той ни прави здрави, оформя нашите тела в неустоими извивки и ни помага да запазим младостта си за дълго. Ако обаче стане така, че да тренираме прекалено често и с много висок интензитет, тогава има риск вашето тяло да не може да се възстанови напълно. Ако тялото не успее да поправи щетите преди следващата по ред тренировка, тогава ние постепенно все повече изтощаваме себе си и затъваме все по-дълбоко по спиралата на амортизацията.


Най-често до подобно изтощение се стига ако след чести и интензивни тренировки не си позволяваме достатъчно сън или не спим добре. Това много скоро ще предизвика появата на грозни кръгове и торбички около очите и ще доведе до блед изтощен тен на лицето.


Прекомерната тренировка и липсата на възстановителна почивка могат да доведат също така до промяна в сърдечния ритъм, мускулна умора, която в някои случаи може да продължи с дни наред, а при много хора това може да предизвика и проблеми с апетита и желанието за хранене.


Специалисти по клинична спортна психология от САЩ предупреждават, че трябва да планираме много добре както дните за тренировка, така и дните за почивка, така че да разполагат мускулите с достатъчно време за възстановяване. За един мускул са нужни приблизително около 72 часа за да се възстанови от тренировка, така че това е едно добро време, което да използваме като пауза между отделните тренировки. В противен случай, специалистите предупреждават, че състоянието на лека “повреда” в мускулната тъкан, което нормално настъпва след тренировка, може да стане перманентно и да доведе до сериозни дълготрайни контузии.
Сподели в Google Plus
    Google коментари
    Facebook коментари

0 comments:

Публикуване на коментар