Драстичното намаляване на мазнините ни прави по-стари

Драстичното намаляване на мазнините ни прави по-стари
Докато в течение на десетилетия хората консумираха все по-големи количества мазнини и захари, днес все повече се наблюдава обратната тенденция при някои запалени почитатели на здравословния начин на живот. Става дума за онези хора, които до такава степен искат да отслабнат и да намалят рисковете за здравето си, че намаляват мазнините до опасни нива.


Специалисти предупреждават, че приемането на твърде малко калории ще накара тялото ви да страда от недостиг на важни хранителни вещества. Ако стане така, че тялото да изпита хроничен глад за мазнини, тогава вашите коса, кожа, нокти и кости ще са сред най-потърпевшите.


Така например, важните мастни киселини са нещо, което нашето тяло не може и няма как да си произведе само, без значение от това в какви условия сте го поставили. Тези мазнини могат да се набавят само и единствено от храната, която консумираме. Те са нужни за хидратацията и ако вашата кожа не ги получи, тя ще ви отвърне с това, че ще стане суха и повехнала. При недостиг на важни мастни киселини се появяват и други проблеми, например трошливост на ноктите и скубане на косата.


Какво става при недостиг на някои витамини?


Витамин С - липсата на витамин С води до загуба на колаген. За производството на колаген е нужно да приемате достатъчно от този витамин, защото тялото го използва постоянно, но за съжаление не може да го складира, изхвърляйки излишното количество на момента. Недостигът на витамин С, а от там и на колаген, засяга мускулите, кожата, костите, косата, ноктите и ни прави цялостно по-възрастни. Добър източник на витамин С са пресните плодове, особено киви, портокали, лимони и грейпфрути.


Витамин А - недостигът на витамин А може да предизвика начупване на ноктите, сухота на кожата и косата, поява на акне. Някои го наричат витамин на красотата, защото недостигът се забелязва с това, че външният вид повяхва. Можете да набавите липсващия ви витамин А като изяждате 5 малки бейби морковчета на ден или ги правите на вкусен морковен сок.


Витамин Е - недостигът на този важен витамин може да предизвика някои неприятни хронични състояния като псориазис, екзема и други подобни. Най-лесно е да си набавите необходимото количество като хапнете малко ядки. Сред най-препоръчваните са бадеми, фъстъци, лешници и други подобни. Добри количества витамин Е има също така в някои зелени храни като например спанакът.
Сподели в Google Plus
    Google коментари
    Facebook коментари

0 comments:

Публикуване на коментар