Общото между добрия сън и красотата

Общото между добрия сън и красотата
В наши дни учените са абсолютно категорични, че между добрия нощен сън и хубавия външен вид връзката е много голяма и неразрушима. В това вече няма никакво съмнение и на практика това да спиш достатъчно вече не се счита за проява на мързел както е било в очите на не малко хора в миналото.


Колко трябва да спим?

Най-вероятно знаете, че идеалната продължителност на съня е около осем часа. Казвам около, защото за някои хора осемте часа са твърде много. Не са малко онези, които се събуждат идеално отпочинали и след седем часов сън. От друга страна, за някои хора е трудно да се измъкнат от леглото след като не са поспали поне девет часа. Вместо да броите часовете обаче, е много по-добре и препоръчително да слушате тялото си и да обръщате внимание на това, което ви казва. Ако се събуждате отпочинали, това е най-добрият сигнал.


Но защо е важен съня за добрия външен вид?

Всъщност, тайната е в това, че по време на сън цялото тяло се възстановява. Клетките се обновяват, кожата и мускулите се възстановяват. По време на сън се отстраняват всички повреди, които тялото е преживяло през деня на микрониво. Добре отпочиналото тяло е основата на всичко останало, защото ако сте се наспали добре, то всички системи във вашия организъм функционират оптимални добре.


А какви са външните белези на недоспиването?

Обикновено външните белези на недоспиването си личат на всички възрасти, но ако преди 30 годишна възраст става дума основно за по-изтощен и блед външен вид, то след 30 години се появяват сини кръгове и торбички под очите, кожата изглежда повяхнала и непривлекателна и цялостно човек изглежда по стар. Изводът е, че след 30 не можете да си позволите лукса да не си доспивате, освен ако не искате да ви помислят за много по-стари, отколкото сте в действителност.


Сънят и килограмите

Знаете ли, че освен на кожата и на настроението добрият сън влияе и на килограмите. Първо, когато човек системно не си доспива тялото става по-склонно да топи мускули и да трупа мазнини и второ, когато човек спи по-малко тялото преживява стрес и реагира с повишени нужди от храна и мазнини. На практика един и същ човек може да има например 5 килограма разлика в теглото ако спи по-добре или по-зле.
Сподели в Google Plus
    Google коментари
    Facebook коментари

0 comments:

Публикуване на коментар