Мойсанит или кубичен цирконий?

мойсанит vs кубичен цирконий
Може би вече сте добре запознати с мойсенитът и кубичният диамант, които играят доста успешно ролята на заместител на диаманта. Всъщност, те дори го превъзхождат по редица качества и по специално мойсанитът. Нека все пак обърнем по-специално внимание, сравнявайки двата основни конкурента на диаманта.


На пръв поглед мойсанитът напомня диамант и лесно може да бъде сбъркан с него. Често го наричат синтетичен диамант, което не е изненадващо. Когато сравните кубичния цирконий, който е най-популярният в света заместител на диаманта, с един мойсанит разликите могат да са очевидни. И все пак, тези разлики могат да останат незабелязани за нетренираното око на обикновения човек.


Твърдост


По отношение на твърдостта, кубичният цирконий отстъпва на мойсанитът. В сравнение с него цирконият притежава само 45% от твърдостта по скалата на Кноп. Иначе казано мойсанитът се явява около 219% по-здрав. В сравнение с мойсанитът, кубичният цирконий може да бъде по-лесен за надраскване, което може да причини загуба на блясъка след няколко години. Кубичният цирконий е по-здрав от стъклото и може да издраска стъклена повърхност, но това е качество, с което се отличават не малко скъпоценни камъни.


Издръжливост


Кубичният цирконий притежава задоволителна твърдост, но тя все пак е само една трета от тази на мойсанитът. С други думи, мойсанитът е с 300% по-устойчив на счупване от кубичния цирконий. И докато кубичния цирконий се счита за издръжлив и може да се ползва с години без проблем, то в това отношение мойсанитът може да се окаже по-устойчив от който и да е друг материал и да ви служи цял живот, а след това и на следващите поколения.


Оптически качества


Ако търсите годежен пръстен, тогава няма нищо по-важно от блясъка и лъскавината на съответното бижу. В това отношение кубичният цирконий отново отстъпва на мойсанитът защото всъщност мойсанитът притежава повече блясък дори и от диаманта. Рефрактивният индекс на кубичния цирконий е с 25% по-малък от този на мойсанита. Чудите се какво е рефрактивен индекс? Казано на прост език, колкото по-висок е рефрактивният индекс, толкова по-висок блясък излъчва камъка.


Устойчивост на замърсяване


Кубичният цирконий е по-склонен да задържи замърсяване на своята повърхност. Това може да бъдат козметични препарати или дори естествена телесна мазнина която кожата изпуска. Това може да направи повърхността на кубичния цирконий да изглежда по-мъглива и безжизнена.
Сподели в Google Plus
    Google коментари
    Facebook коментари

0 comments:

Публикуване на коментар