Слънцезащитен крем на бебе - какво трябва да знаем?

крем против слънце за бебета
Водещи световни педиатри и дерматолози алармират, че децата трябва много старателно да се пазят и защитават от опасните слънчеви лъчи, особено преди да са навършили 6 месеца. Преди тази възраст е излишно да се говори за слънцезащитен крем, защото новородените не трябва изобщо да се излагат на пряка слънчева светлина и в този ред на мисли слънцезащитният крем следва да няма приложение. Педиатрите съветват родителите на деца под 6 месеца изобщо да не ги извеждат на вън в часовия диапазон от 10 сутринта до 3 след обяд.


Защо трябва да внимаваме?


Макар че и възрастни, и деца трябва да използват продукти за защита от слънцето, при бебетата случаят е по-особен. Малките деца съчетават по-голяма повърхност на тялото в съотношение с телесното тегло, което повишава риска от поява на неочаквани странични ефекти при излагане на деликатната и чувствителна бебешка кожа на химикалите, които евентуално могат да се съдържат в един слънцезащитен крем.


А ако няма как да държим детето у дома?


Ако няма начин да останете у дома в горещите часове от деня, например налага Ви се спешно да излезете от Вашия дом по някакъв повод, тогава положението е по-деликатно. Добре е да се консултирате с педиатъра на Вашето бебе относно това как можете да защитите детската кожа от горещите слънчеви лъчи в случаите, в които Ви се налага да излезете. Някои педиатри съветват да сложите малко количество слънцезащитен крем за деца с най-малко фактор 15 на откритите части от ръцете и бузите на детето с цел да го защитите.


Разумното решение…


Разумното решение в случая е да облечете на детето дрешка от много лека материя, която ще предпазва и ръцете и краката, но ще му държи прохладно (лека дрешка с дълги ръкави и крачоли). Не забравяйте и шапчиците които прикриват главичката на детето и пазят сянка на лицето му. Бейзболните шапчици не са най-доброто решение. Те са симпатични, но прилепват плътно по главата и пазят по-малко сянка.


Рисковете не са само в слънцето…


Дори и да защитите бебето от изгаряне, няма как да го спасите от прегряване. За разлика от възрастните хора, малкото бебе все още няма развита тази система за затопляни и охлаждане, която порасналите притежават. Така че отново Ви съветваме - най-добре е да се погрижите детето да стои на безопасно място от 10 до 3 часа, след което можете да го изведете на вън.
Сподели в Google Plus
    Google коментари
    Facebook коментари

0 comments:

Публикуване на коментар