Най-важните нутриенти за здрави нокти

здрави нокти
Хубавите и здрави нокти не са само резултат от добър генетичен материал. Нашия лайф стайл и диета играят огромна роля в това какви ще са нашите нокти. От нокти, които не искат да растат до такива, които са слаби и се чупят дори от пилене, всичко зависи от доброто или лошо хранене. Почти всяко оплакване свързано с ноктите може да бъде избегнато с подходящата храна, защото както се казва, красотата идва отвътре навън.

1. Протеин. Ноктите са изградени от кератин - протеин, който е много важен елемент от нашата диета. Ако редовно консумирате месо, яйца и други богати на протеин храни, тогава няма от какво да се тревожите. Ако пък сте вегетарианци, тогава трябва да обърнете много голямо внимание на източниците на протеин сред зеленчуците.

Съвет: Ако се чудите как да започнете да се храните с повече протеини, един от най-добрите източници, който е подходящ за всяка диета е все още рядката на родния пазар кинуа.

2. Цинк. Липсата на цинк във вашата диета, би могла да е причина за слаби или бавно растящи нокти. Точно това е, което причинява в редица случаи малки бели петънца, които с течение на времето израстват заедно с нокътя. Ако имате такива петънца, тогава трябва да ядете повече храни богати на цинк. Сред най-добрите източници на цинк са скаридите, тиквените семки, сусамовите семена, агнешкото месо, телешкото месо и овесените ядки.

Съвет: Не сте сигурни от къде да започнете? Печените тиквени семки са добра идея. Може да ги хрупкате дори и пред телевизора.

3. Желязо. Не приемате достатъчно желязо? Ако вашите нокти са тънки, имат някакви извивки или ръбчета, това може да е сигнал за анемия или липса на желязо в кръвта. В такъв случай заложете на червено месо, зелени листни зеленчуци, особено спанак, черупчести морски дарове

Съвет: Ако се чудите от къде да започнете, просто си припомнете някои рецепти със зеле, спанак или още по-лесно - просто си направете зелена салата.

4. Биотин. Биотинът от групата витамини В Стимулира здравето на клетките и помага на тялото в метаболитните процеси. Добавяйки биотин към вашата диета, вие ще забележите, че ноктите израстват по-здрави и значително по-бързо. Сред най-големите източници на биотин са яйцата, пълнозърнестите храни, мазната риба (особено сьомга), житни кълнове и други.
Сподели в Google Plus
    Google коментари
    Facebook коментари

0 comments:

Публикуване на коментар