Цигарите ни правят стари

цигарите са вредни
Вече едва ли има човек, който да не знае, че цигарите причиняват рак на белите дробове, а и редица други опасни заболявания. В наши дни дори и производителите на цигари не се опитват да отрекат факта, че пушенето е смъртоносно. Освен това, цигарите доказано причиняват преждевременно стареене на организма. Разбира се, на фона на куп опасни заболявания, преждевременното стареене не е водещият фактор, който да ни откаже от този неприятен навик.


Но докато лекарите все още не могат да разберат и да си обяснят как става така, че един човек развива рак на белия дроб, а друг не, то застаряването на артериите е доста по-лесно предсказуемо, защото на практика се наблюдават при всеки пушач.


Казано на кратко, всеки пушач ще остарее преждевременно, колкото и да не му се иска да повярва, а манипулативните снимки в интернет, които показват красива 60 годишна пушачка и грозна 30 годишна непушачка една до друга са безпочвен трик на хора, които нямат волята да спрат цигарите, да намерят оправдания за собствената си слабост. Извинете за откровеността.


Състаряването на артериите неизбежно ще предизвика старческо набръчкване на кожата, импотентност и цялостен разпад на оргазма. Освен това, неимоверно нараства риска от сърдечно-съдови заболявания, инсулт и загуба на паметта.


На практика, ефекта, който цигарите оказват върху артериите е опасен по различни начини, но главно защото те са транспортния коридор, който води до репродуктивните органи, кожата и сърцето. В този ред на мисли, когато загубят част от своята функционалност, те предизвикват същия проблем в целия организъм, а именно намаляват неговата финкционалност като цяло.


Тютюнопушенето може да бъде обвинено (и то основателно) за почти половината от всички преждевременни смъртни случаи всяка година в развитите западни страни, което го прави най-голямата опасност за общественото здраве, пред която сме изправени днес.


Без цигари, но млади и здрави или с цигари и стари...


Дори и да не ви убие, пушенето на цигари ще ви направи доста по-възрастни от реалните ви години и няма да е лесно да го прикриете с грим. Негативните страни на този навик няма да чакат трийсет години за да се покажат на яве, а ще се забележат още докато сте млади. Ще видите бръчки по лицето си по-рано от очакваното, ще имате посърнала кожа, помътнял поглед и други подобни.


Като цяло, съвсем естествено е човек да запази младежката си свежест поне до 40 годишна възраст, особено в комбинация със здравословен начин на живот, но при пушачите възрастовата граница рязко пада.


Цигарите действително състаряват кожата преждевременно и го прави по два основни начина:


На първо място, пушенето състарява самите артериите и второ, това намалява способността на белия дроб да осигури кислород за кръвта. С тези два механизма пушенето намалява количеството кислород, което достига до клетките на кожата, карайки ги да остаряват по-бързо, отколкото трябва.


Това също води до недостиг на въздух и емфизем. Липсата на кислород допълнително състарява самите бели дробове, причинявайки неспособността на имунната система и белодробните защитни системи да работят нормално. Това води до висока честота на заболявания на дихателните пътища, както и загуба на издръжливост и енергия.


Тютюнопушенето запушва артериите, води до възпаления, може да доведе до високо кръвно налягане и така нататък. Всичко това може да ви направи да изглеждате по-възрастни от реалното и по-уязвими към инфекции.


А с колко по стари ставаме?

Ако сте пушач и пушите по един пакет на ден по навик, вашият организъм е с около осем години по-стар от реалното. Това е особено тъжно когато една жена е на 35 и би трябвало да прелива от свежест, младост и сексапил, а всъщност има тялото и кожата на жена с 8 или 10 години по-възрастна и изглежда все едно вече е навлязла в критическата възраст. Дори ако пушите само четири цигари на ден, това ще ви направи с около 2.6 години по-възрастни от реалната ви възраст.
Сподели в Google Plus
    Google коментари
    Facebook коментари

0 comments:

Публикуване на коментар