Морската храна - тайната на красотата

морска храна за красота
Много често четем във вестници и списания, че морската храна трябва да присъства по-няколко пъти в седмицата в нашето меню. Но спазваме ли това? А заръките на личния лекар, който постоянно повтаря да хапваме повече риба? За съжаления, обикновено пренебрегваме всичко това и си караме както знаем.

Морската храна обаче си остава изключително важна не само за нашето здраве, но и за добрия външен вид, за хубавите коси, блестяща кожа и здрави нокти. Както е известно, човешкото тяло се нуждае от мазнини, но не онези мазнини, които има в свинската пържола, сланината или сладкишите. Тук става дума за жизненоважните омега-3 и омега-6 мастни киселини.

Ако имате суха кожа по тялото, по лицето или по скалпа, най вероятно не ви достигат тези толкова важни мастни киселини. Още по-важни ги прави това че тялото не може да си ги произведе само, а трябва да си ги добави от вън.

Омега-3 и омега-6 мастни киселини произвеждат хормоноподобна субстанция, наречена простагландин, която оказва съществено влияние на имунната система и способността на тялото да бори различни възпаления. Омега-3 е най-големият враг на възпаленията, защото стимулира имунния отговор. Омега-6 мазнините пък са много важни за здравата кожа, но могат да предизвикат възпаления или алергични реакции. По тази причина, за да бъдем здрави и красиви, ние имаме нужда от баланс между омега-3 и омега-6 мастни киселини.

За съвременната диета се казва, че е здравословна ако съдържа високи нива омега-3 и омега-6 мастни киселини. За да бъде това така, се препоръчва да се яде редовно риба, особено мазни риби, каквито са сьомгата, сардините и рибата тон.

Ако по-някаква причина не можете да консумирате риба, бихте могли да използвате като заместител лененото семе, което също е много богато на омега-3 и омега-6 масни киселини. Въпреки това обаче, то не замества рибата напълно, защото морската храна все пак се оказва по-богата на ценни мазнини.

Проучвания показват, че в големи дози (3-4 грама), рибното масло може да повлияе положително на някои кожни заболявания като псориазис и дерматит, но не при всички хора.

При всички случаи обаче, редовното ядене на риба и други морски храни може видимо да повлияе на качеството, блясъка и излъчването на епидермиса, ноктите и косата, правейки ги да изглеждат видимо по-млади и красиви. За максимален ефект морските дарове трябва да се консумират в комбинация с пресни плодове и зеленчуци които са много богати на антиоксиданти.
Сподели в Google Plus
    Google коментари
    Facebook коментари

0 comments:

Публикуване на коментар