Мъжете и жените по различен начин ли се бръснат?

разлики в бръсненето между двата пола
Бръсненето е дейност, която много мъже и жени използват изключително често, дори ако окосмяването и нуждата то да бъде отстранено варират. Докато едни обезкосмяват цялото тяло, то други премахват космите само от някои области, а трети просто имат твърде слабо окосмяване и по тази причина това не им създава проблеми. Едно нещо обаче е много интересно - дали продуктите и техниките, които се използват, са еднакви или се отличават при различните половете? Или казано на кратко - еднакво ли се бръснат мъжете и жените?


Нека започнем, като погледнем на бързо разликите между мъжката и женската кожа. Мъжете обикновено имат по-големи пори, по-дебела кожа и по-активни мастните жлези. Тези жлези произвеждат по-малко мазнина с течение на времето, независимо от това дали сте мъж или жена, но нивата спаднат повече при жените, отколкото при мъжете. В резултат на това и на редица други фактори окосмяването на мъжете е по-значително и съществува по тялото за много по-голям период от време. Хормоните също играят роля когато става въпрос за кожата и космите. Мъжките полови хормони (или андрогените) стимулират растежа на космите по лицето и тялото както при мъжете, така и при жените.


Колкото по-високо е нивото на андрогените, толкова по-значителна е космената покривка. Заради женските полови хормони, жените са склонни да имат по-малко окосмяване по тялото като цяло в сравнение с мъжете. Въпреки това, прекалено високи нива на андрогените при някои жени могат да доведат до състояние, наречено хирзутизъм, което се характеризира със силно окосмяване на тялото.


Но какво означава това за бръсненето? Дали дебелина на косъма наистина прави разликата между мъжете и жените голяма и има ли това значение когато става дума за продуктите, които използваме в ежедневието? Повечето кремове за бръснене, независимо от това дали те са пуснати на пазара за мъже или за жени, ще работят по един доста сходен начин върху кожата и най-вероятно ще остаете доста доволни от тях. Кремове за бръснене са изработени предимно от овлажнители, омекотители и химикали за почистване. Разликите са в повечето случаи чисто естетически. Ако един крем за бръснене е създаден за мъже, то най-вероятно консистенцията ще бъде бяла и е възможно да има например аромат на борова гора или ментол, докато продукти за жени са много често в други цветове и имат флорални или плодови аромати. Другата голяма разлика обикновено е дизайна на опаковката.


Когато сравняваме бръсненето при представителите на двата пола, то трябва да отбележим, че разликите много често са по-големи между това дали бръснете краката или друга част от тялото, отколкото дали става дума за бръснене при мъжете или при жените. Кожата на краката, например, е по-малко чувствителна от кожата на лицето. В резултат на това, много мъже и жени бръснат краката си обратно на посоката, в която растат космите, докато при лицето при мъжете това не е добра идея. В сл;учая разликите са изцяло хормонални. При жените лицето не изисква бръснене, а при краката жените имат по-фини и меки косъмчета, което обаче също си има своите изключения.


Казано на кратко, продуктите за жените и за мъже често са взаимозаменяеми и по-скоро могат да имат значителни разлики, в зависимост от това за коя част на тялото са предназначени.
Сподели в Google Plus
    Google коментари
    Facebook коментари

0 comments:

Публикуване на коментар