Как да мием косата правилно?

миене на коса с хладна вода
Всички ние знаем как да мием косите си. В това няма съмнение. Но дали го правим правилно? Специалисти в грижата за косата и водещи в света стилисти подчертават, че правилното миене на косата е първата стъпка и основата в грижата за хубавата коса. Правилното миене, казват те, може да е разликата между сухата и изтощена коса и лъскавата, пълна с живот и блясък жизнена коса.


Преди миенето…


Преди да започнете да миете Вашата коса с шампоан е много важно да я намокрите обилно с вода предварително. Само така ще можете да започнете процеса правилно. Стилистите припомнят, че много хора поставят шампоан в косата си още преди да са я намокрили добре, а това е грешно.


Идва ред и на шампоана…


Колко да поставим?


Относно количеството на шампоана има много спорове. Някои твърдят, че миенето трябва да става със съвсем малко количество препарат, докато други смятат, че шампоанът трябва да се използва по-обилно. Най-правилното в този случай е да се съобразите с дължината на косата. Ако например имате съвсем къса коса, тогава наистина съвсем малко шампоан е достатъчен. И обратното - колкото по-дълга е косата, толкова повече шампоан Ви е нужен.

Колко пъти да насапунисаме косата?


Същото раздвояване се наблюдава и по въпроса колко пъти трябва да мием косата си. Най-популярното схващане е, че сапунисването с шампоан трябва да се извършва само един единствен път, но не са малко хората, които считат това за абсурд и обработват косата с шампоан повторно след първото миене. Стилистите казват, че повторното миене като цяло не е необходимо, защото ще извлече ценни хранителни вещества от косата Ви. Въпреки това обаче, наистина има някои изключения при хора, чиято коса традиционно е по-мазна и след първото миене все още е възможно да оставя неприятно лепкаво усещане. Тогава е възможно да сложите шампоан и втори път.


Самото сапунисване с шампоана…


Сапунисването на косата с шампоана трябва да се извършва бавно, с леки, нежни и плавни масажиращи движения. Избягвайте твърде грубото отношение, защото косата е чувствителна когато е мокра и лесно може да бъде травмиран косъма. Масажирайте с шампоана до около две минути, като от време на време нежно и деликатно подръпвате кичурчетата, защото така ще се осигури по-добро кръвообращение.


Изплакването…


Извършвайте изплакването с глава наведена назад. Така добре ще отмиете всички гадни микроби и нищо няма да остане по косата. Можете да изплакнете косата с хладка вода - контрастното миене също стимулира кръвообращението. Изплаквайте докато не усетите, че косата Ви скърца под пръстите. След това можете да сложите или не маска или балсам по Ваш избор и преценка.
Сподели в Google Plus
    Google коментари
    Facebook коментари

0 comments:

Публикуване на коментар