Изборът на шампоан - как да го направим правилно?

продукт за миене на коса

Бъдете сериозни в избора на шампоан!


Изборът на шампоан е едно сериозно решение, колкото и да Ви звучи пресилено това. По същия начин, по който избираме внимателно храната си и пастата си за зъби, така трябва да подходим и към избора на шампоан. Косата е част от човешкото тяло и като такава трябва да получи вниманието и грижата, които заслужава. Изборът на подходящ продукт не е като да избирате между син и зелен молив за очи.


Избирайте според личните си нужди


Повечето хора избират шампоаните за коса не според техните съставки и конкретно предназначение, а според това дали миришат на манго или на кокосов орех. Това е грешно, защото всички ние имаме доста различни топове коса. При един човек косата е мазна, при друг винаги стои суха, при трети е къдрава, при четвърти права, пети иска допълнителен обем, а шести се опитва да и придаде форма и да я приглади към скалпа. Сами виждате, че нуждите на хората се различават значително.


Опознайте себе си и косата си


Според специалистите, трябва да бъдете отворени към собствените си нужди. Първо установете внимателно каква е вашата коса. Ако е суха, вземете си продукт, който да я подхрани. Не малко шампоани съдържат дори балсам, което подхранва още докато миете косата. Ако е мазна, тогава изберете от продуктите за мазна коса, които доста често съдържат екстракти от цитрусови плодове.


Как да постъпим при два различни проблема едновременно, например мазна коса с пърхот?


Ако косата Ви е едновременно мазна и имате пърхот, можете да си купите два различни шампоана и да ги редувате. При къпане можете да насапунисате с шампоан два пъти - първият път с единия продукт, а втория път - с другия. Повечето професионални фризьори казват, че за да получите ефект от шампоана, трябва да го ползвате поне две седмици, но други оспорват това и казват, че може да видите резултати и след 3 - 4 измивания. Добре е да разполагате с миещи продукти, които отговарят на всички ваши нужди.


А колко често да се мием с шампоан?


Тук мненията драстично се разминават, а не бива да изключваме и индивидуалния фактор. Добре е мазната коса да се мие по-често, а сухата - не чак толкова. Трябва да прецените сами наблюдавайки косата си. Повечето специалисти съветват да миете косата си веднъж на 3-4 или дори на 7 дни, но това не винаги е удачно. През лятото например ако човек мие косата си един път в седмицата, може ефектът да не е много добър, най-малкото от хигиенна гледна точка.
Сподели в Google Plus
    Google коментари
    Facebook коментари

0 comments:

Публикуване на коментар