Упражненията са по-ефикасни от диетите

Упражнения
Физическите упражнения са по-ефикасен начин да отслабнете, отколкото ограничаване дневния прием на калории, според резултатите от скорошно проучване. Изследователи от Университета в Сейнт Луис, събрали 34 доброволци на възраст между 50 и 60 години, които са били или с наднормено тегло или са били на ръба на затлъстяването.  Участниците бяха разделени на две групи – 18 човека били поставени на диета, останалите правили упражнения и тренировки.

Групата от доброволци, които били на диета намалили приема на калории с 16 процента на ден за първите три месеца от проучването. За следващите девет месеца, приема на калории бил намален с 20 процента. Втората група участници правили упражнения, за да изгорят 16% от дневния прием на калории за първите три месеца, след което интензивността на тренировките била увеличена, за да могат да изгорят 20 процента от приетите калории дневно за следващите девет месеца.

В крайна сметка, и двете групи загубили между 9 и 10 процента от телесното тегло. Учените обаче установили, че участниците, подложени на диета загубили и мускулна маса заедно с наднорменото тегло, докато при доброволците, които правили упражнения не се наблюдава подобно нещо. Какъв е изводът – ако трябва да избирате между диета или физически натоварвания, по-добрият метод е вторият. Все пак най-ефективния начин за отслабване си остава комбинацията от двете тактики. Ограничаването на приема на калории си има своите предимства, от гледна точка цялостното здравословно състояние.

В подкрепа на казаното по-горе, някои проучвания стигат до извода, че упражненията не могат да донесат същите ползи като ограничаване приема на калории, без значение колко често и интензивно се тренира. Затова, ако искате да отслабнете, и то здравословно, не се осланяйте единствено на един начин за изгаряне и ограничаване на ненужните калории, защото той сам по себе си няма да бъде достатъчно ефективен.


Сподели в Google Plus
    Google коментари
    Facebook коментари

0 comments:

Публикуване на коментар