Причини да не отслабваме - първа част

Защо не отслабваме
Спазвате стриктен режим на хранене, приемате ограничено количество калории, дори спортувате от време на време, но така и не можете да отслабнете? Навсякъде се говори, че това е начинът да се смъкнат килограмите, но дали наистина ключът към успеха е само в малкото калории и тяхното бързо изгаряне? Според много специалисти отговорът е – не! Затлъстяването може да се дължи не само на неправилно хранене или заради генетично предразположение. Има външни фактори на забързаният начин на живот, които също оказват влияние. В тази статия ще ви представим първите пет от общо десет причини да не можете да отслабнете:

Не се наспивате

Недоспиването е един от най-честите причинители за натрупване на килограми, както и тяхното сваляне. Липсата на достатъчно сън забавя метаболизма и оказва негативно влияние на хормоните на глада лептин и грелин.

Лептинът казва на мозъкът ви, че трябва да спрете да се храните, а грелинът стимулира глада. Според проучвания, недоспиването води до ниски нива на лептин, високи нива на грелин което неминуемо води до напълняване. Решението е едно – направете спалнята си най-удобното и тихо място за спокоен сън, избягвайте всякакви цигари и алкохол. Те пречат на съня.

Ядете храни с много захар, без да подозирате това
Такива храни има навсякъде. В някои мюсли, сосове, продукти за мазане, дори ядки. Ако не знаете как са обработвани иначе едни натурални продукти, няма как да знаете дали чудесният им вкус не се дължи на захарта. Тази захар се съдържа и в различни добавки към хранителните продукти и са по-вредни дори от мазната храна и са причинител за редица заболявания. Няма да е зле да четете съставките на това, което си купувате и да избягвате захароза, фруктоза, малц  или малтоза.

Броите само калориите

Няма спор, че малките количества храна са в основата на всяко отслабване. За съжаление толкова сме се вглъбили да борим калориите, че забравяме нещо не по-малко важно – хранителните вещества. Не бива да пренебрегваме нуждата на тялото ни от витамини, минерали, антиоксиданти и други вещества, които се съдържат в повечето плодове и зеленчуци.

Прием на естрогени от външната среда

Ксеноестрогени - тези синтетични химикали се съдържат в пластмасата, всякакви препарати и козметика. Все още не е напълно ясно как те влияят на човешкото тяло, но се смята, че увеличават количеството на хормона естроген, което води до натрупване на килограми. Заменете пластмасата със стъкло и използвайте натурални продукти, когато е възможно.

Стоите седнали прекалено дълго 

Обичате да гледате телевизия и да сърфирате в интернет често, нали? Няма нищо лошо в това, всеки го прави. Но човекът е създаден да стои изправен и да се движи, това е в неговата природа. Застояването почти сигурно ще развали иначе перфектната ви фигура в момента. Дори да не можете често да се разхождате, ставайте от стола в офиса и се разтъпквайте през половин час.

Сподели в Google Plus
    Google коментари
    Facebook коментари

0 comments:

Публикуване на коментар