Митове за отслабването

Отслабване - митове
Има много митове за храните – какво и кога трябва да се приемат. В тази статия ще ви разкажем за някои от тях.

Картофите ви карат да пълнеете – преди време се е смятало, че най-важното при отслабването е да се ограничат храните, които съдържат повече въглехидрати. Някои от тези храни са картофите, ориза, макарони, спагети и пастата като цяло. Приемането на такива храни не означава задължително, че ще качите килограми.

Ако следите теглото си обаче, трябва да внимавате как точно приемате тези богати на въглехидрати храни. Обработката с масло или олио неминуемо ще се отрази негативно на фигурата ви, но не заради самите картофи например, а заради мазнината, с която са приготвени.

Въглехидратите са основният източник на енергия и не бива да се ограничаваме от подобни храни. За да напълнеете, трябва да приемате повече енергия, отколкото тялото ви има нужда и изразходвате. Така че, по-добре избягвайте мазните ястия, а не тези, които споменахме по-нагоре.

Диетите с комбиниране на групи храна действат – има диети, които се основават на твърдението, че храносмилателната система не може да обработи достатъчно добре комбинации от различни храни и вещества. Например комбинацията от въглехидрати и протеини води до затормозяване на храносмилането и от там напълняване. От друга страна, се твърди, че приемането на плодове, богати на витамин C спомага за усвояването на желязо от храни като боб, леща и ориз. Истината е, че много малко храни са изцяло протеинови или изцяло въглехидратни, а по-скоро са смес и от двете. Освен това, ензимите, които отделя тялото ни са достатъчно силни, за да разградят всякакви храни и комбинации от тях. Затова подобни диети е добре да се избягват.

Закуската трябва да бъде само някакъв плод – няма абсолютно никакви доказателства, че подобна практика спомага за отслабването, или че е много здравословно. Повечето плодове не съдържат въглехидрати, нужни на тялото след сън. Все пак са добър източник на витамини и фибри. Пълнозърнестият хляб или зърнената закуска са много по-добър източник на въглехидрати, за свежо начало на деня.

Има определени храни, от които се отслабва – според някои хора, грейпфрутът и водораслите съдържат вещества, които изгарят мазнините в тялото. За съжаление, това не е вярно. Единствената храна, от която може да се каже, че се отслабва, е тази, богата на фибри. Причината е проста – засища ви за по-дълго време.

Приемът на напитки по време на хранене води до напълняване – този мит се основава на твърдението, че смесването на храносмилателните ензими с други течности ще ги разреди, което от своя страна ще доведе до по-трудно разграждане на храната и напълняване. Няма научни доказателства, че това е вярно, а дори напротив – пиенето на води подобрява храносмилането. Разбира се, пиенето на високо калорични напитки може да доведе до напълняване, но там причнита е друга.

Сподели в Google Plus
    Google коментари
    Facebook коментари

0 comments:

Публикуване на коментар