Най-предпочитаните съвременни тапети


Първите декорации за стени са били изработени от оризова хартия и са се ползвали в древен Китай, не само, като украса, но и като уплътнение на тънките стените на леките постройки. Листовете с оризова хартия, окачвани на стените са били изящно изрисувани от опитни майстори, като по този начин са придавали на обстановката в всяко помещение индивидуална атмосфера. Рисунките по стените на различните стаи са носили различен отпечатък, който да бъде в съответствие с целите, за които то се е ползвало.

Постепенно тази интересна идея се пренася и в Европа, като в дворците и домовете на богатите и знатни особи стените са били украсявани с цветна коприна с различни нюанси и фигури. Този вид тапети са заемали своето място на стената, посредством пирони, с които са били заковавани, с цел да останат там възможно най-дълго. С времето все повече домове взаимстват идеята за декорация на стените с тапети, като тяхното присъствие е слагало отпечатък за престиж на всеки дом.

С все по-честата употреба на тапети започва да нараства и тяхното разнообразие. Не само цветовете и мотивите, върху различните тапети, но и материалите, от които се изработват постепенно претърпяват сериозни промени.

Днес, след известен период на пренебрежение към тапетите, като стенна декорация те изживяват своя ренесанс, а междувременно са претърпели толкова много промени, че голяма част от съвременните тапети променят напълно представите ни за тях.

Все още, разбира се най-масово се купуват хартиени тапети, като към тях спадат и чудесните фототапети, с които се декорира само една стена в помещението,  с цел да му се придаде специфично излъчване и да се създаде определена атмосфера.

Освен хартиени тапети, модерните технологии, използвани за тяхното производство ни позволяват да избираме между тапети от различни материали. Днес имаме дори тапети за баня, познати още, като влагоустойчиви тапети, които са чудесно интериорно решение за мокри помещения, най-вече при по-оскъден бюджет, поради изключително ниските за този тип тапети цени, особено в сравнение с облицовките от фаянс и теракота.

Освен влагоустойчиви тапети, все по-масово навлизат в употреба и тапетите от акрил. Този вид тапети са всъщност еднослоен хартиен тапет върху, който чрез специална технология при много висока температура се впръсква акрилна пяна, създаваща изтънчени релефни форми върху неговата повърхност. Тези тапети са дълготрайни, практични и екологични, защото позволяват на стените да дишат.

Не можем да пропуснем и тапетите от pvc и винил, които намират най-голямо приложение в мокри помещения, поради своята перфектна влагоустойчивост и помещения с висока опасност от пожар, благодарение на това, че не поддържат горенето.

Сподели в Google Plus
    Google коментари
    Facebook коментари

0 comments:

Публикуване на коментар