Пет ползи от спортуването

1. Контрол върху теглото

Спортът предотвратява натрупването на излишни килограми, помага за свалянето им и предотвратява на повторната им поява. Колкото по-интензивно е натоварването, толкова повече калории се изгарят. Хората, които не могат да отделят време за пълноценна тренировка може частично да компенсират с увеличаване на физическата активност в ежедневието – например ходене, вместо да се използва транспорт, изкачване на стълбите, вместо да се използва ескалатора и т.н.

2. Профилактика при различни заболявания

Физическата активност е от съществено значение за поддържане на тялото в добро здраве. Тя намалява нивата на холестерол, триглицериди и глюкоза в кръвта, помага за предотвратяване появата на атеросклероза, диабет, хипертония и други сърдечно-съдови заболявания, депресия, и много други. Умерената физическа активност и натоварване на ставите прави хрущяла по-устойчив и по този начин се намалява риска от остеоартрит. Спортуването укрепва ставите и сухожилията, което ги прави по-устойчиви при падания, навяхвания и т.н.

3. Настроение

Без значение дали правите тежка тренировка във фитнеса или лека 30-минутна разходка, физическата активност оказва влияние върху химичните процеси в мозъка по начин, който повдига духа и придава увереност. Контролът върху теглото и подобряването на външния вид също оказват съществена роля  за подобряване на самочувствието.

4. Подобряване на сексуалния живот

Редовните упражнения ни правят по-енергични и по-привлекателни, което има положителен ефект върху сексуалния живот. Освен това, проучванията показват, че спортът ускорява и увеличава сексуалната възбуда и намалява риска при мъжете и еректилна дисфункция.

5. Спортуването е забавно

Това е може би най-здравословният начин да прекарвате времето си. Дали ще играете футбол или ще изкачвате планина с приятели, това е начин да се освободите от психическото напрежение.

Добре е да си поставите за цел най-малко 30 минути физическа активност на ден. В зависимост от това дали искате да отслабнете или да натрупате мускулна маса, в сила влизат няколко допълнителни правила. При всички случаи спортът е най-здравословното упражнение.  
Сподели в Google Plus
    Google коментари
    Facebook коментари

0 comments:

Публикуване на коментар