Физическата активност в средната възраст предпазва сърцето

Премахването на биреното коремче, което натоварва сърцето, и поддържането на физическа активност в средната възраст, намалява риска от сърдечно-съдови проблеми, разкриха американски изследователи.

По време на проучването, те проследяват физическата активност и здравето на 9050 мъже и жени. За 8-годишния период на изследването, участниците поддържат добра физическа форма чрез фитнес, рядко са хоспитализирани в резултат на сърдечно-съдови проблеми, за разлика от техни връстници, които не са толкова активни.

Анализирайки резултатите от изследването, д-р Амбър Фол от Тексасаския Университет заключи, че рискът от сърдечна недостатъчност през 60-те и 70-те години от живота на човек може да бъде значително намален чрез спортуване, като се започне още на средна възраст или по-рано. Влиянието на редовната физическа активност върху общото здравословно състояние е добре известно от десетилетия, но това е било първото проучване, с цел да се определи доколко благоприятен е ефекта за сърдечно-съдовата система.

Средната възраст на участниците в проучването е била 48 години, като 15% от тях са били жени. В началото и в края на изследването всеки участник преминавал медицински тестове. Изследователите открили ясна връзка между физическото състояние на участниците и здравето на тяхната сърдечно-съдова система:

 - високо ниво на физическа активност - хоспитализациите, дължащи се на сърдечно-съдови проблеми - 0,30%;
 - средно ниво на физическа активност - 0,65%;
 - ниско ниво на физическа активност - 0,75%;
 - много ниско ниво на физическа активност - 0,83%.

Учените също така открили, че преходът от едно ниво към по-високо намалява риска от сърдечна недостатъчност в напреднала възраст със 17%. Те подчертават, че такова подобрение може да се постигне само чрез дългосрочно увеличаване на физическата активност.

Важен извод от публикуваните резултати е, че сърдечната недостатъчност е пряко следствие от ниската физическа активност на тялото.

Сподели в Google Plus
    Google коментари
    Facebook коментари

0 comments:

Публикуване на коментар