Кафето потиска апетита

Изглежда обаче, че този ефект не се дължи на кофеина. Кафето при определени условия за някои хора може да бъде не по-малко ефективно средство за отслабване от специалните и скъпоструващи лекарства срещу наднормено тегло. Това са резултатите от проучване, проведено в Университета в Куинсланд, Австралия.

Кафето започва да се използва като лекарство в арабската традиционната медицина около 900-1000г. В Европа тя навлиза през 1592г. В началото било предписвано най-често като средство за треска и главоболие.

След откриването на кофеина кафето буквално придобива ново приложение - този път като лекарство. Днес, кофеинът успешно се прилага в медицинската практика за лечение на много заболявания и е компонент на много лекарства.

Учените са убедени, че обикновеното кафе действително може да бъде полезно, ако искате да намалите силния апетит. За да се изследва ефекта му, доброволци са били разделени на три групи, като на всяка от тях било дадено преди закуска нормално кафе, безкофеиново кафе и таблетки, съдържащи кофеин.

Оказва се, че само при първата група се наблюдава ефект на потискане на апетита. Безкофеиновото кафе и кофеиновите таблетки не намаляват чувството на глад," казва Мат Шуберт, ръководител на екипа. "Логично, след потискане на апетита, намалява и количеството на храната, която хората консумират."

Изследването е все още в ход, новата цел е да се определи точно кой компонент на кафето потиска апетита.

Кафето остава много дискусионна от медицинска гледна точка напитка. Има доказателства, че намалява риска от диабет, някои видове рак, психични заболявания и удължава живота. Докато прекомерната употреба на кофеин създава сериозни рискове за здравето, нормалната доза е строго индивидуална. Въпреки изобилието от данни, експертите все още не могат да кажат кои съставки в кафето определят цялостния му ефект.
Сподели в Google Plus
    Google коментари
    Facebook коментари

0 comments:

Публикуване на коментар