Киселото мляко подобрява настроението

Хапването на кисело мляко може да помогне за лечение на депресия и да намали ефекта от нея. Според експерти, причината се крие зад пробиотиците, които присъстват в киселото мляко. Те засягат дялове на мозъка, които отговарят за настроението.

Изследователите установили, че при консумация на кисело мляко два пъти на ден в продължение на един месец може да се наблюдава промяна в работата на мозъка и мозъчната активност като реакция на определена емоция.

В проучването са участвали 36 жени с нормална структура на тялото между 18-53 години. Доброволците били разделени в две групи. Първата група консумирала кисело мляко, съдържащи пробиотични щамове на Bifidobacterium animalis, Streptococcus thermophiles и Lactobacillus Bulgaricus. Консумацията се извършвала два пъти на ден в продължение на един месец. Втората група приемала други млечни продукти, съдържащи пробиотици.

Преди и след проучването двете групи доброволци били подложени на ядрено-магнитен резонанс. Били определени различни емоционални проблеми, за да се наблюдава мозъчната активност при реакцията на участниците.

Резултатите показват, че хората, които ядат кисело мляко с пробиотици са увеличили мозъчната си активност, особено в някои дялове, които отговарят за положителните емоции.

Учените смятат, че пробиотиците могат да помогнат при лечението на други хронични заболявания, аутизъм, Паркинсон и болестта на Алцхаймер.
Сподели в Google Plus
    Google коментари
    Facebook коментари

0 comments:

Публикуване на коментар