Невероятното влияние на езиците

Изучаване на чужди езици
Хората са свикнали с идеята, че владеенето на два езика предизвиква объркване в съзнанието ни. Други смятат, че е по-добре да изучим само един перфектно, отколкото да се занимаваме с два или повече. А най-абсурдните твърдения са, че изучаването на няколко езика води до различни психологични проблеми. Според някои проучвания наистина се забелязват трудности при хората, които говорят няколко езика, като по-беден речник или бавно боравене с думите.

Всички тези незначителни недостатъци обаче бяха оборени от някои нови изследвания, които доказват невероятни психологически плюсове от изучаването на втори език. И не, не става въпрос единствено за възможността да общувате свободно в чужбина. Ето и кои са неподозираните предимства от владеенето на английски или испански например:

Подобряване на мозъчната дейност

Езиковите центрове в мозъка се развиват в резултат на изучаването на езици. Колкото по-добре владеете даден език, толкова по-добре работи езиковият център на мозъка.

Предпазване от деменция

Двуезичието забавя Алцхаймер при предразположените към тази болест хора с цели пет години. Звучи невероятно, но проведените проучвания продължават да доказват този резултат. Дори се твърди, че ученето на езици е много по-ефикасно от всички лекарства, създадени до момента.

Чуваме езика по-добре

Владеенето на повече от един език подобрява качествата ни на слушател, тъй като мозъкът трябва да работи по-усилено, за да се разграничат различни видове звуци в два или повече езика.

Усещаме езиците

Децата в двуезични семейства могат да различават езици, които никога не са чували преди. Ако например са изложени на различни звуци, като испански и италиански, това им помага да разберат разликата между английски и френски език. Това може да ви го потвърди всеки учител по испански , а и не само.

Подобряване на паметта

Бебетата, отглеждани в двуезична среда, имат по-силни спомени от тези, възпитани само с един език. Това означава, че те са по-добри в логичното мислене, четене и много други много важни способности.

Справяне с няколко задачи едновременно

Двуезичните хора могат да превключват от една задача към друга по-бързо. Те показват по-добра когнитивна гъвкавост и е по-лесно да се адаптират към неочаквани обстоятелства.

По-добра концентрация и внимание

Тези, които владеят няколко езика, имат по-добър контрол върху концентрацията си, и владеят умението да не се разсейват.

Различен поглед върху нещата

Изучаването на нов език може буквално да промени начина, по който виждате нещата. Ученето на японски например, може да ви помогне да възприемате цветовете по различен начин.

Подобряване на майчиния език

Тъй като изучаването на втори език насочва вниманието ви към абстрактните правила и структура на езика, това може да ви помогне да подобрите родния си език.

Сподели в Google Plus
    Google коментари
    Facebook коментари

0 comments:

Публикуване на коментар