Как да развиваме професионалните си умения

Независимо от вашата позиция в работата, подобряването на уменията и квалификацията ви ще даде тласък на кариерата ви. Ето няколко начина, по които можете да постигнете това:

Четете професионални списания, книги, сайтове и блогове, свързани със сферата, в която искате да работите. Това винаги дава безценни знания, които ще ви дадат предимство по време на интервюто за работа.

Участвайте в курсове, обучения и семинари в областите, които смятате, че не са ви достатъчно ясни, а в същото време биха ви помогнали да израснете като професионалист.

Опитвайте се да бъдете на разположение за колкото се може повече проекти и задачи в работата, които ще ви помогнат да придобиете нови умения.

Възможностите за развитие на лидерски умения не винаги може да бъдат предоставени на работното ви място, но има и други начини, по които да ги придобиете. Ориентирайте се към обществени програми на доброволни начала. Участвайте в клубове и организации с нестопанска цел. Не само, че тези дейности предоставят възможности да изградите лидерски умения, но могат да ви доставят и вътрешно удовлетворение.

Има и някои характеристики на личността, на които е добре да обърнете внимание за в бъдеще:

Ентусиазъм - трябва да можете не само да мотивирате самите себе си, но и другите около вас. Това е важно за сплотяване на екипа и води до повишаване на производителността.

Работа в екип - способността да работите с други хора върху обща задача. Добре е да можете да давате своя принос за изпълнението на даден проект, а също така да споделяте отговорността за крайният резултат с останалите.

Увереност - когато сте уверени в собствените си възможности, показвате, че можете да се справяте с трудни ситуации, които могат да възникнат. Колебливостта не е присъща на лидерите и успелите хора.

Отдаденост -  необходима е да започнете една задача и да не се отказвате, докато не я приключите. Това показва, че работите здраво и сте отдаден на това, с което се занимавате.

Управление на времето - способността да давате приоритет на няколко задачи и да ги изпълнявате  едновременно е много ценно качество, а също така е полезно при спазването на поставени срокове.

Инициативност – да показваш, че можеш да се справиш с определени ситуации сам, без да има нужда някой да ти казва какво трябва да направиш.

Сподели в Google Plus
    Google коментари
    Facebook коментари

0 comments:

Публикуване на коментар