Управление на диабета по време на боледуване

Управление на диабета по време на боледуване

Боледуването може да бъде допълнително предизвикателство за хората с диабет, тъй като инфекциите, високата температура и други симптоми могат да повлияят на нивата на кръвната захар.

Източник: https://диабет.бг/

Защо е важно да се грижите за диабета си по време на боледуване?

  • Неконтролираният диабет може да влоши симптомите на болестта: Високите нива на кръвната захар могат да забавят възстановяването, да увеличат риска от усложнения и да ви направят по-податливи на инфекции.
  • Болестта може да затрудни контролирането на диабета: Високата температура, болката, гаденето и липсата на апетит могат да повлияят на приема на храна, лекарства и способността ви да измервате нивата на кръвната захар.

Как да управлявате диабета си по време на боледуване?

  • Следете нивата на кръвната си захар по-често: Препоръчително е да измервате нивата на кръвната си захар 4-6 пъти на ден, включително преди и след хранене, както и преди лягане.
  • Придържайте се към здравословна диета: Дори да не ви се яде, важно е да консумирате храни, богати на фибри и нискокалорични, и да избягвате сладки храни, преработени храни и напитки с много захар.
  • Пийте много течности: Водата, бульонът и билковите чайове са отлични варианти за хидратиране, което е особено важно при висока температура.
  • Приемайте лекарствата си: Не прекъсвайте приема на лекарства за диабет, освен ако не ви е казано друго от вашия лекар. Някои лекарства може да се наложи да бъдат коригирани, в зависимост от нивата на кръвната захар и вашето здравословно състояние.
  • Почивайте си: Достатъчният сън е важен за възстановяването и борбата с инфекцията.
  • Свържете се с вашия лекар: Ако имате висока температура, която не спада, силна болка, затруднено дишане, повръщане или диария, незабавно се свържете с вашия лекар.

Допълнителни съвети:

  • Имайте под ръка план за действие: Обсъдете с вашия лекар как да управлявате диабета си по време на боледуване. Направете си списък с важните телефонни номера, като този на вашия лекар, аптеката и спешната помощ.
  • Информирайте близките си: Споделете с близки и членове на семейството си какво е важно да знаят за вашия диабет и как да ви помогнат по време на боледуване.
  • Не се страхувайте да потърсите помощ: Ако се чувствате претоварени или се нуждаете от подкрепа, не се колебайте да се свържете с вашия лекар, диабетичен екип или други здравни специалисти.

Запомнете: Диабетът не е пречка за здравословен и активен живот. С правилните знания, планиране и грижа можете да управлявате диабета си успешно, дори когато сте болни.

Сподели в Google Plus
    Google коментари
    Facebook коментари

0 comments:

Публикуване на коментар