Избор на най-подходящия гранитогрес за коридор: Практическо ръководство

Избор на най-подходящия гранитогрес за коридор: Практическо ръководство

Антрето или коридорът в дома ни е визитката, с която посрещаме гости и създаваме първите впечатления. Освен красота и стил, това пространство изисква практични настилки, тъй като ежедневно се сблъсква с предизвикателства като повишено натоварване, внасяне на прах, вода и кал отвън, температурни разлики и други. Изключително подходящо решение за покриване на тези в антрето е гранитогресът – съвременният материал, който отговаря както на естетическия ни усет за стил, така и на високите критерии за издръжливост.

Когато започвате да планирате поставянето на гранитогрес за коридор, трябва да вземете предвид различни фактори, за да направите възможно най-добрия избор за вашия дом. Ето някои от най-ключовите, които ще ви помогнат да сте сигурни, че вложението ще ви радва с години:

Големина на помещението

Важен фактор, който ще повлияе пряко върху вида на гранитогреса, който ще изберете, е големината на вашето антре. Ако коридорът е малък и тесен, заложете на плочки в светли нюанси и по-малък размер. Това ще създаде илюзията за по-голяма плочина. Обратно – при големи и просторни входни помещения можете да заложите на гранитогрес в по-тъмни цветове, едри плочки или интересни мозайки.

Колко натоварено е вашето антре? Дали това е зона за преминаване през целия ден от много хора, дали имате малки деца и домашни любимци, които неизбежно внасят мръсотия? Ако трафикът е висок, насочете се към гранитогрес с висока износоустойчивост (PEI IV или V). Означението PEI показва устойчивостта на плочките към износване, надраскване и абразия. За по-малко натоварени антрета може да е подходящ и гранитогрес с малко по-ниско ниво на износоустойчивост (PEI III).

Стил на дома

Какъв е интериорният стил, който преобладава в дома ви? Коридорът е неразделна част и би било добре да изберете гранитогрес, който да се вписва естетически в цялостната концепция. Заложете на минималистични модели в сиво, бяло или бежово, ако се придържате към модерния интериорен стил. Почитателите на класическия дизайн могат да изберат ефектни имитации на мрамор или естествено дърво в гранитогреса. Има и прекрасни предложения за ретро любителите, отличаващи се с цветни шарки, мозайки и пастелни тонове.

Изисквания за здравина

Освен износоустойчивост, има и други показатели, показващи здравината на гранитогреса, подходящ за антре:

  • Устойчивост на хлъзгане: Особено важна характеристика предвид това, че често ще влизате с мокри или заснежени обувки в коридора. Избирайте модели, обозначени като R10 или R11 за максимално безопасни плочки.
  • Устойчивост на петна: Ниската порьозност е ключова, за да не се образуват трудни петна. Целете стойности за порьозност под 3%.
  • Устойчивост на температурни разлики: Ако живеете къща или ако в коридора има разлика във вътрешната и външната температура, гранитогресът трябва да е морозоустойчив (означение за минимум 50 цикъла за замръзване и размръзване).

Допълнителни съвети

  • Съобразете цвета на плочките с нюанса на вратите и мебелите в антрето.
  • Изберете фугираща смес, близка или в същия цвят като гранитогреса за елегантна визия.
  • Поставете изтривалка на входа, за да намалите количеството внасяна мръсотия в жилището.

Намирането на точния гранитогрес за вашия коридор изисква внимание, но пък с малко обмисляне и спазвайки горните насоки, ще откриете идеалното предложение за вашия дом.  Не забравяйте винаги да купувате от реномирани магазини, да проверявате сертификатите за качество и да се доверите на професионално изпълнение при полагането на плочките.

Сподели в Google Plus
    Google коментари
    Facebook коментари

0 comments:

Публикуване на коментар