Почистване на килими и мокети

Почистване на килими и мокети

При професионално почистване на дома или почистване на офиса един от основните етапи е качествената грижа за подовата настилка – тя трябва да бъде изчистена перфектно и същевременно запазено качеството й. Вижте съветите ни за почистване на килими и мокети:

Почистването на килими и мокети е по-трудоемко в сравнение с почистването на паркет и използването на трикове ще ви спести време. Почиствайте килима/мокета си поне 2 пъти седмично с прахосмукачка – така ще предотвратите замърсяванията в дълбочина.

Минавайте всяка част по няколко пъти, т.к. така максимално добре ще отстраните замърсяванията между власинките. Веднъж месечно ползвайте препарат за почистване на килими и мокети, за препоръчване от доказан магазин като Prouve Store. Преди да приложите почистващия разтвор го тествайте в малка площ в края на килима, за да бъдете сигурни, че препаратът няма да обезцвети или навреди по някакъв друг начин на материята.

Ако някъде има петно, го третирайте с почистващ препарат от външната страна към сърцевината на петното – така ще избегнете разпространението му по незасегнати части. След като почистите петното, а както и настилката като цяло, най-лесно и бързо можете да подсушите използвайки бяла хавлиена кърпа.

Трикове за почистване на петна по мокети и килими:

  • петна от оцет, повърнато – трябва да третирате петното докато е още прясно – ползвайте сода за хляб (сода бикарбонат и вода). След това третирайте петното с разтвор от амоняк и вода в съотношение 1 към 10. След като търкате внимателно няколко минути отстранете разтвора с хладка вода и след като изсъхне почистете с прахосмукачка;
  • петна от сос, салатен дресинг, шоколад, кръв, кафе, урина – попийте колкото е възможно. След това почистете петното с разтвор от 1 л. вода, 1 ч.л. бял оцет и 1 ч.л. почистващ препарат. След като петното излезе, подсушете килима/мокета, изчакайте да изсъхне и почистете с прахосмукачка;
  • петна от кетчуп – използвайте разтвор от оцет и вода в съотношение 1 към 2.
  • Почистете с гъба и подсушете;
  • петна от алкохол, безалкохолни напитки – при възможност третирайте веднага намокряйки петното със студена вода. Подсушете и след това почистете с разтвор от 1 л. топла вода, 1 ч.л. почистващ препарат и 1 ч.л. светъл оцет. Изчакайте да изсъхне и почистете с прахосмукачка;
  • петна от червено вино – намокрете петното с бяло вино, изчакайте няколко минути, почистете мястото с студена вода и гъба и след това покрийте областта със сол. Може да се наложи да покриете със сол няколко пъти докато не забележите, че солта започва да се втвърдява. След като изсъхне почистете с прахосмукачка.
Сподели в Google Plus
    Google коментари
    Facebook коментари

0 comments:

Публикуване на коментар