Какво трябва да знаем, когато купуваме завивки от гъши пух?


завивки от гъши пух
Олекотените завивки от гъши пух са най-луксозният вид спално бельо. Цената им ги е превърнала в символ на финансов просперитет, но е факт също, че по отношение на важните характеристики, пухената завивка с естествен пълнеж няма аналог на световния пазар. Покупката на такъв продукт ни задължава да тръгнем максимално въоръжени с полезна информация, за да не се окаже, че сме хвърлили парите си на вятъра.

Специфични характеристики на пълнежа

За качествата на една олекотена завивка можем да съдим основно по вида на нейния пълнеж. Логично, синтетичните пълнежи са с по-ниска цена от естествените, сред които най-популярни са вълната и птичето оперение. Олекотените завивки от гъши пух са по-скъпи, но и с по-добри показатели от тези, съдържащи патешки пух или перца.

Кои са специфичните характеристики на пуха? На първо място пухът, използван за пълнеж на завивките се взема от влаголюбиви птици, като с най-добри показатели е този, растящ в областта на гърдите и коремчето на птиците. Мекото вътрешно оперение на патиците и гъските се състои от леки, пухкави нишки със заключена навътре структура, която им позволява да улавят въздуха и телесната топлина.

Предимства на пухеното спално бельо

Олекотени завивки от гъши пух се избират основно заради отличната им способност да отдават топлина, без да запарват. Те същевременно позволяват на тялото да диша и да се проветрява, запазвайки приятни за сън теператури. Това е причината този вид луксозни изделия да са предпочитани за всеки сезон. Те топлят идеално през зимата, осигурявайки желаната лекота, докато през лятото дават нужната прохлада.

По-голямата част от пуха, изпълващ завивките е субпродукт на хранително-вкусовата промишленост. Гъските, от които се добива суровината се отглеждат предимно заради месото им. Пухът и перата се отделят, след като птиците бъдат умъртвени. По-скъпата продукция се взема от ферми, където оперението се взема от живи птици в периода на така нареченото „преобличане”. Количествата са много по-малки, заради което цената е значително по-висока.

Понеже гъшият пух е изключително фин и лек материал, в болшинството пълнежи се влага и известно количество нови перца, които да придадат повече плътност и тежест на завивките. Поради високите изолационни свойства на пуха, завивките, направени от него са многократно по-топли от вълнените одеяла и тези, изпълнени с пера или синтетични влакна.

Такава завивка съчетава изключителна топлина и леко тегло. Перцата, включително най-фините са с по-ниски показатели по отношение на топлопроводимост и изолационни свойства. Леките завивки от гъши пух представляват огромно разнообразие от видове, включително разделени спрямо сезонното им предназначение. Различават се и по своите цени, като по-скъпите изделия използват не само висок клас пълнежи, но и калъфи с безупречни характеристики.

Има значение от какво е направена облицовката на дадена пухена завивка – от естествен памук или от синтетика. Памучните калъфи с много ситна оплетка тип перкал, са идеалното решение. Отворите в плата са толкова малки, че преминаването на перцата отвън е практически невъзможно. Този вид калъфи са класифицирани като downproof – непропускащи пълнежа.

Памукът е също естествен материал, който не дразни кожата и не предизвиква алергични реакции. Той отвежда своевременно излишната влага навън, така че да се избегне запарването на кожата и изпотяването. Така се постига съвършеният баланс между качествата на пълнежа и калъфите при олекотените пухени завивки – лекота, топлина и непрекъснато проветряване на тялото.
Сподели в Google Plus
    Google коментари
    Facebook коментари

0 comments:

Публикуване на коментар