Видове лепило за плочки

Лепилото за плочки е гъвкав материал, който не се свива или напуква при влага или температурни промени. Използването на лепило за плочки е много лесно, тъй като на пазара се предлагат готови торбички и трябва само да се смеси с вода. Можете да намерите и предварително смесени лепила за плочки. Те също се използват за фиксиране и хидроизолация.

На пазара съществуват основно два вида лепило за плочки – за стени или за подове. Някои фирми са създали и универсален продукт, който покрива свойствата и на двата вида лепила. Различните лепила съществуват не толкова заради наклона и гравитацията, колкото заради самите повърхности. Например, ако лепите плочки върху дървена повърхност, ще Ви е нужно лепило с по-голяма гъвкавост, тъй като власинките правят дървото нестабилно, за разлика от бетона. Същото важи и ако подът трябва да издържи на силни вибрации или има инсталирано подово отопление.

Размерът на плочката също е от значение при избора на лепило. Съществуват десетки готови смеси от лепила за плочки, но малцина потребители са наясно, че те са подходящи само за малки по размер плочки (напр. с дължина до 25 см). Готовите смеси не могат да поемат голяма тежест, особено когато става дума за керамика и естествен камък. Те не само че са по-скъпи, но бихте претърпели по-големи загуби, ако се повредят.

Размерът на пода или стените е от решаващо значение за количеството лепило, което ще изразходвате. Особено, ако подът е под наклон и има нужда да бъде изравнен. Това може да Ви коства допълнителни 20 кг лепило. Такова количество покрива 4-5 кв.м. и изсъхва за около два или три часа.

Цветът не лепилото е от значение, когато използвате бели плочки или от порест материал, който би попил тъмния цвят от лепилото. В такива случаи е добре да използвате бяло лепило, за да не се оцветят плочките или фугиращата паста. По принцип, белите лепила се препоръчват за стени, а обикновените – за под.

Времето за изсъхване на лепилото зависи от това с какъв материал работите и дали държите на естетиката или на бързината на работа. Ако искате да имате повече време за работа с мраморни плочки, естествени камъни, стъкло и мозайки, изберете стандартно лепило. Времето за работа е един час, а времето за изсъхване – едно денонощие.

Колкото и добре да познавате лепилата за плочки, добре е да се заинтересувате и от самите плочки, които ще използвате. Особено ако пазарувате онлайн. За да избегнете оцветяване на плочките и фугите, попитайте консултантите в магазините кои плочки за каква повърхност са подходящи.
Сподели в Google Plus
    Google коментари
    Facebook коментари

0 comments:

Публикуване на коментар