Какво трябва да знаем за кредитите от небанкови институции

кредити
Позната ли ви е ситуацията, в която имате светкавична нужда от пари? Нямате никакво време да обикаляте банки, да търсите поръчители и т.н. Омръзнало ви е да се занимавате с цял куп формалности, които се изискват във всяка втора институция. За да си спестите тези неприятни усещания и липса на търпение към тях, се обърнете към т.нар небанкови институции.

Там лесно ще получите бърз кредит и  желаните от вас пари. Когато обаче се спрете на подобна небанкова институция трябва много да внимавате. Запознайте се предварително с дейността и легитимността й, за да си спестите бъдещи проблеми. Какво всъщност представляват тези небанкови кредитни институции?

Те са финансови институции, които извършват: платежни услуги, финансов лизинг, гаранционни сделки или парично брокерство. Също така консултират дружества отностно тяхната капиталова структура, издават  електронни пари или правят вземания по кредити. Всяка небанкова институция трябва да бъде регистрирана. БНБ поддържа регистър на тези институции, където имате възможност да ги проверите.

Без изключение те са длъжни да приемат и прилагат вътрешни правила и условия към договорите за кредит. Условията  трябва да бъдат обявени и клиентите да имат достъп до тях. С други думи цялата процедура по кандидатстването и усвояването на кредит да е прозрачна и достъпна за потребителите.

Преди да вземете кредит от небанкова институция трябва добре да се запознаете с тези условия. Няма смисъл да се договаряте преди да сте информирани. Така рискувате да се възползват от незнанието ви и да в подведат. Понякога тези институции ви запознават с условията точно преди да подпишете договора, тогава вече сте решен да кандидатствате и няма да се откажете. В други случаи пък изобщо не ви запознават. Изисквайте пълен достъп до информацията и задавайте въпроси. Условията трябва да са формулирани ясно и разбираемо. Трябват ли ви допълнителни разяснения са длъжни да ги подсигурят.

Източник: https://parite.bg/
Сподели в Google Plus
    Google коментари
    Facebook коментари

0 comments:

Публикуване на коментар