Ефикасни грижи за здрави и красиви ръце

Ръцете са едно от украшенията на жената. Коя представителка на нежния пол не мечтае за красиви ръце с нежна и гладка кожа, здрави и поддържани нокти?

Тъй като съвременните салони за красота предлагат голямо разнообразие от услуги, свързани с красотата и здравето на вашите ръце, за предпочитане е да поверите тази дейност на професионалист. Разбира се, с постоянни, подходящи грижи и внимателно отношение към тях у дома също с лекота можете да постигнете желания резултат. Не забравяйте, грижите за вашите ръце ще ви осигурят здраве и красота.

Основни правила при грижа за кожата на ръцете


  • Първото и най - просто правило при грижата за кожата е винаги внимателно подсушавайте ръцете след всеки контакт с водата. Колкото по-дълго те остават мокри, толкова повече се обезводнява кожата.
  • Избягвайте гореща вода - тя изсушава кожата, прави я суха и напукана. От студената вода ръцете се лющят и загрубяват. Най-добре е ръцете да се мият с топла вода.
  • В студено време не забравяйте топлите ръкавици – кожата на ръцете е чувствителна към студа.
  • Ултравиолетовите лъчи изсушават и повреждат кожата на ръцете, затова преди излагане на слънце не забравяйте да нанесете слънцезащитен крем на ръцете. 
  • Кожата на лактите се нуждае от особена грижа. При загрубяла кожа правете вана от топли масла. За целта разсипете подходящ разтвор в две ванички и поставете в тях лактите за 5 мин. След тази процедура изтъркайте лактите с пемза и нанесете крем. По време на душ също внимателно изтъркайте тази част на тялото и подхранете с крем.
  • При появата на мазоли направете топла сапунено - содена вана с добавен амонячен спирт. В 1 л вода прибавете лъжичка сода за хляб, 2 ч. л амонячен спирт, 1 ч. л. сапун на прах (може да използвате и настърган сапун). Ръцете се държат в този разтвор 15-20 мин., след което се подсушават и изтъркват с пемза. 
  • Не използвайте евтини сапуни със силен аромат. За предпочитане е той да бъде мек с pH близо до това на кожата. Детският сапун е винаги подходящ.
  • Ако ръцете са силно замърсени не трийте интензивно, използвайте специални козметични средства, а ако не разполагате с такива може да ви помогне обикновен лимон. Лимоновият сок притежава избелващо действие и неголямо количество от него може да направи чудеса с кожата.
  • Желателно е да нанасяте крем за ръце минимум 2 пъти на ден - сутрин и вечер, а при суха кожа след всяко измиване на ръцете. За целта използвайте специален крем или гел, съдържащ лечебни и подхранващи съставки.  
  • Веднъж в седмицата правете 15-20 мин. топла вана за кожата на ръцете с лечебни билки. Една супена лъжица морска сол се поставя в литър вода. Кипнете отвара от билки, например мента или липов цвят и оставете да престои 30 мин. Много полезни за омекотяване на ръцете са и отварата от картофи, сок кисело зеле, млечна сурватка. 
  • За отстраняване на мъртвите клетки е необходимо един или два пъти в седмицата да се прави пилинг на кожата на ръцете. Това позволява на овлажняващия крем да проникне по-дълбоко в кожата. За тази цел може да се използва крем пилинг за лице или някои от следните способи: 
  • След измиване интензивно разтрийте кожата с груб плат 
  • Смесете 1 л пудра захар с 2 ч. л. растително масло втривайте тази смес в кожата на ръцете в продължение на 1-2мин след което измийте с топла вода и мек сапун. 
  • Нанесете малко сол на кожата на ръцете, втрийте и накиснете във вода. 
  • Не забравяйте, че след пилинг, вземане на душ или вана, измитата кожа на ръцете трябва да се овлажни. За тази цел използвайте крем за ръце или друг мазен крем 

Кремове за ръце 


  • Тъй като притежава по-плътна структура, кремът за ръце защитава кожата по-добре от лосионите. Вазелинът е много мазен и най - добре е при използване втриването му да се прави вечер, след което да се поставят специални ръкавици. Тази процедура ще ви осигури значително по-нежна и мека кожа на ръцете. 
  • Нанасянето на крема за ръце трябва да се съчетае с лек масаж. Емулсията се нанася на титлата част на ръцете в направление от върховете на пръстите към китката. Желателно е да масажирате внимателно всеки пръст сякаш поставяте тесни ръкавици. След това започнете да масажирате вътрешната страна. Вечер е полезно да правите тази процедура под струята на топла вода с мека четка (може да използвате стара четка за зъби), след което нанесете подходящ крем. 

По - сериозната грижа за кожата на ръцете включва използването на пилинг и подхранващи маски за ръце. Всякакви ексфолиращи средства за тяло и лице са подходящи за целта.

Важно е да се има предвид, че никакви грижи и кремове няма да направят кожата на ръцете мека и гладка, ако не ги защитавате с ръкавици гумени по време на работа и топли при излизане на студа.

Автор: Деница Казакова
PrettyZone

Сподели в Google Plus
    Google коментари
    Facebook коментари

0 comments:

Публикуване на коментар