Защо не бива да купуваме учебници втора ръка?

Разходите за учебници за деца от гимназиалния курс са едно от основните пера в семейния бюджет през есента. Често решението, което най-малко вреди на портфейла, е да се вземат учебници втора ръка, които се предлагат на офлайн и онлайн борси за една втора или дори по-малко от коричната им стойност.

Защо не бива да купуваме учебници втора ръка?
Какъв обаче е проблемът при всички учебници втора ръка? Днешните издания на ученическите помагала са одобрени от МОН през далечната 2002 г. Процесът на одобряване тогава беше бърз и недообмислен, проведен през куп за грош и това доведе до купища фактологични грешки във всички учебници. По-късно, в някои допечатки тези грешки бяха коригирани, но това беше частичен процес и няма никакви гаранции на коя точно допечатка ще попаднете.

Не по-маловажен е въпросът с износването на хартиените тела. Много от учебниците са скъсани, надраскани и изцапани. Разбира се, това определя и стойността им, но нарушава обучителния процес. Понякога може да липсват ключови страници. Или задачите и въпросниците да са решени директно върху страниците, но погрешно.

Дори да подвържете купените учебници втора ръка, те продължават да изглеждат стари и износени. Това оказва пряко влияние върху дисциплината на ученика. Той не усеща необходимост да ги пази, съзнанието му е превключило на идеята, че това е нещо старо и почти ненужно. Липсата на уважение към учебника води до подсъзнателна липса на уважение към целия учебен процес.

Разликата в социалното положение е важен фактор при тийнейджърите. Те непрекъснато сравняват притежанията си в стремеж да демонстрират висок финансов и социален статус. Родителите често откликват на молбите за свръхпопулярна и високотехнологична играчка, дори за сметка на значителна част от семейния бюджет. При тази надпревара звучи някак нелогично дете с последен модел смартфон да използва учебници, които с целия си вид крещят, че са втора употреба.

Съветът ми е да не жалите парите за учебници и да купите нови. Има много ползи от похарчените малко повече пари – ще дадете урок на детето си, че учението е приоритет за него и за вас; ще го научите да пази дори тази собственост, която не е свързана с демонстрация на имане; ще го научите да уважава учебния процес и училището.

Да не забравяме, че борсите за учебници втора употреба няма да изчезнат и вие ще можете да ги препродадете на следващата година като учебници втора ръка и да възстановите част от парите, които сте дали за тях.
Сподели в Google Plus
    Google коментари
    Facebook коментари

0 comments:

Публикуване на коментар