Липа в двора - от какво се нуждае?

отглеждане на липи
Липата е едно от най-обичаните дървета. То е изключително красиво и обикновено израства право и добре оформено. Причината поради която всички обожават липата обаче е нейният несравним аромат, който я я отличава от абсолютно всички други дървета по нашите ширини. Разбира се, има и други растения с приятен аромат, но липата е просто неповторима.

Подходящ ли е двора за засаждане на липа?


Според специалисти от shopplants.bg, които са се специализирали в предлагането на най-различни видове градински дървета, цветя и храсти, всеки двор с достатъчно площ може да бъде добър за засаждането на липово дърво. Те припомнят че е добре да имаме площ не поради друга причина, а защото трябва да се осигури пространство на растението, което може да порасне наистина доста високо и широко, а след това да се окаже, че мястото в двора е недостатъчно. Дървото вирее най-добре на почва със средна киселинност и дори със слабо завишена такава.

Кога да я посадим?

Идеалният момент от годината за садене на липа е през есента. Изберете някой приятен есенен ден със слънчево време или поне с променлива облачност. Подходящо е когато предните дни са били по-влажни. Така дървото ще има по-голям шанс да се “хване” и да се адаптира лесно. Ако дръвчето е малко по-пораснало, тогава можете да изберете ден с хубаво време през цялата година и не би трябвало да има проблеми с присаждането на новото място.

Къде да посадим липата?


Липата е растение, което хвърля приятна сянка, която не е твърде дебела. Това позволява да отглеждате и много други растения наоколо. За разлика от ореховото дърво и иглолистните видове, около които не вирее почти нищо, около липата можете да отглеждате храсти, цветя и дори плодове и зеленчуци. Разбира се, светлината която достига до земята е по-малко, но все пак е достатъчно за отглеждането на много различни видове растения.

Поливане на липата с вода…


Ако липсват дъждове, вие трябва да поливате почвата с вода поне един път, а най-добре два пъти в седмицата. От Шоп Плантс препоръчват ако засадите липа да поддържате почвата леко влажна, но не накисната. Това трябва да се прави през първите два или три месеца след засаждането на дървото. След това можете да спрете да го поливате и да правите това единствено ако се случи продължително засушаване на времето.

Мулчене…


Мулченето се отразява доста добре на развитието на липата. Можете да използвате сухи и наронени на дребно парченца листа от широколистни растения, но също така и иглички от иглолистни растения. Плътното покриване на областта около ствола на дървото ще го предпази от екстремни студове преди да се е вкоренило добре. С времето материалът използван за мулченето започва да попива и сляга на дълбочина в почвата.

Там по време на разлагането се отделят хранителни вещества, които са от огромно значение за здравето и развитието на растението. Този процес е близък и до това, което наблюдаваме в самата природа. Когато на есен липите в дивата природа загубят листата си, те падат в основата на дървото, след което последва същият процес. И в двора, и в дивата природа това отнема много време, но процесът се развива по един и същ начин.

Добавяне на фертилайзер…


Първата пролет след засаждането на дървото може да добавите известно количество фертилайзер, който да помогне на дървото да укрепне, но знайте, че щом веднъж това се случи, липата няма да се нуждае от това повече. Дървото има много добре развита коренова система, която може да му предостави достъп до хранителни вещества в голяма дълбочина.

Красиви и непретенциозни…


Липите са не само много атрактивни и благоуханни, но те са и доста непретенциозни растения. Веднъж хванали се в почвата, те не са особено придирчиви и лесно могат да преживеят дори и най-суровите и трудни условия на живот. Те лесно издържат на високи летни температури и засушавания, на ниски зимни температури и продължителни студове.

Освен това, те издържат и на значително по-замърсената градска среда, като при това продължават да се развиват доста добре, за разлика от много други по-чувствителни растения. Друго предимство е, че те рядко стават жертви на паразити, което ги прави практически идеалните дървета.
Сподели в Google Plus
    Google коментари
    Facebook коментари

1 comments:

  1. Преди 14 г. засадих 2 сранително възрастни липи (двегодишни) пред блока си в Дървеница-София. Началото беше критично, но оцеляха. Вече толкова години много хора им се радват.
    Тази година обаче, едната почти не се разлисти.
    Съвети??

    ОтговорИзтриване