Ерекция - как за запазим пламъка в секса

Как възниква ерекцията

Ерекция наричаме уголемяването и втвърдяването на мъжкия полов член, което осигурява възможност за проникване във влагалището. Този процес се получава при наличие на сексуална стимулация (това може да бъде директна стимулация на члена, наблюдаване на възбуждащи сцени, възбуждаща сексуална мисъл и др.). Това води до разширяване на артериалните съдове в кавернозните тела и увеличен приток на кръв в тях. Когато налягането на кръвта в кавернозните тела се изравни с това в останалите части на тялото, вените по които се стича кръвта се притискат към външната ципеста обвивка и това блокира оттичането на венозната кръв от члена.

Стабилна и здрава ерекция

Добра е тази ерекция, която позволява членът безпроблемно да прониква във влагалището. Стабилността на ерекцията отразява емоционалното състояние на мъжа и е свързана с пълното отдаване на еротичното преживяване.

Достатъчно продължителна ерекция

Продължителността на ерекцията зависи както от физическото, така и от емоционалното състояние на мъжа. Достатъчно продължителният сексуален акт носи удовлетворение и на двамата партньори. Поддържането на по-трайна ерекция може да се постигне с лека медикаментозна подкрепа (например приемане на оранжевото хапче 15 мин. преди сексуалния акт), а умението да отлагаме финала може да придобие всеки мъж с краткотрайна сексологична помощ.

Добра физическа форма

Сексуалният контакт не е само контакт на половите органи, затова добрият тонус е неделима част от сексуалното удоволствие.
Физическа активност, спорт - сексуалното дълголетие е привилегия на физически активните мъже. Затова трябва да се възползваме от всяка възможност да излизаме сред природата за активни спортни занимания. Физическите натоварвания допринасят за поддържане в тонус на сърдечносъдовата система, която има ключова роля за качеството на ерекцията. Освен това, така човек може да се освободи от натрупания психичен стрес и умора, което отваря простор за еротични мисли и желания. Когато спортната активност се превърне в стил на почивка за цялото семейство, към здравните ефекти се добавят и незабравими преживявания с най-близките хора, а те са естествен стимулант и за сексуалната активност.

Хранене - повечето от проблемите със здравето са свързани с нерационално хранене. Различните афродизиаци биха могли да ни помогнат, но най-добре е да се ориентираме към умерени количества здравословна храни - плодове, зеленчуци, риба. Преяждането е враг на добрата сексуална изява. След хранителни ексцесии, голяма част от кръвта се локализира в храносмилателната система и това води до сънливост и затруднено постигане на ерекция. Значително по-добре бихме се чувствали, ако хапваме бавно ястия с изискан вкус, спирайки малко преди да сме се почувствали напълно заситени. От векове ядките, медът и някои морски дарове се считат за средства, засилващи сексуалното желание, опитът обаче показва, че от по-голямо значение е с кого сме в една компания и какво е настроението, което заедно сме създали.

Тютюнопушене - отмина времето, когато пушешият мъж се приемаше като символ на мъжествеността. Причина за това е научно доказания факт, че при пушачите съдовите проблеми /включително и нарушената ерекция/ настъпват 2 пъти по-често и значително по-рано. Ниските дози никотин имат лек съдоразширяващ ефект и това е, което леко ободрява пушача след първата цигара. Увеличаването на концентрацията му обаче предизвиква обратен ефект. Моментното въздействие на по-значителен брой цигари е спазъм на съдовете с ограничено кръвоснабдяване / включително и към члена/. Доказано е, че при заклети дългогодишни пушачи, пушещи повече от кутия цигари на ден, ендотелните клетки в кръвоносните съдове се увреждат много по-рано и това рязко увеличава риска от еректилна дисфункция, инсулт и инфаркт.

Употреба на алкохол - алкохолът релаксира и повдига настроението, поради което от древността е свързван със сексуалните удоволствия. Прекомерната му употреба обаче потиска сексуалните реакции и може да доведе до неприятни изненади като нестабилна ерекция и невъзможна еякулация. Препоръчват се 1-2 чаши вино, които разширяват кръвоносните съдове, създават настроение, без да повишат риска от провал.

Употреба на медикаменти - някои медикаменти като антидепресантите, някои хипотензивни средства и др. могат да потиснат сексуалното желание и да затруднят ерекцията. Консултирайте се с Вашия лекар за възможна смяна на терапията.

Тестостерон - най-мъжкият хормон - след достигане на максимума си около 30 годишна възраст тестостеронът започва да спада с по 1% годишно. Състоянието, характеризиращо се с понижени нива на тестостерона се нарича хипогонадизъм (ХГ). В около 20% от случаите на ЕД се касае именно за ХГ. Освен с ЕД, хипогонадизмът се проявява с намалено либидо, натрупване на мастна тъкан в областта на корема, намаляване на мускулната маса и сила, изменения в окосмяването, липса на тонус, честа уморяемост и дори депресия.

Тестостероновият дефицит е състояние, което трябва да се лекува тъй като освен причина за безплодие, се асоциира с повишен риск от сърдечно-съдови заболявания и диабет и покачване смъртността при мъжа. Да не забравяме, че интензивността на еротичните преживявания е един от най-мощните стимуланти за покачване нивата на тестостерона при мъжа.

Наднормено тегло - наднорменото тегло е потенциален риск, както за  сексуалните възможности, така и за много други аспекти на здравето. Възстановяването на оптималната телесна маса е въпрос не само на диета и двигателен режим, но и на избор на различни житейски ценности и други източници на удоволствие.

Добра техника

Независимо с какъв хардуеър разполагаме, любовното изкуство е магия, която се създава от способността ни да създаваме уникална еротична атмосфера, интимна близост и разнообразие.

Честотата на сексуалните контакти

Както спортистът, който редовно спортува е във върхова форма, така и за поддържане на оптимална сексуална кондиция е необходим редовен сексуален живот. Формалното придържане към механичен ритъм е лишено от смисъл. Сексуалното общуване е не просто физическа нужда, а преди всичко израз на взаимното желание за съпреживяване на вълнуващи емоционални моменти и спонтанна проява на чувствата. Установено е, че при двойките над 60-годишна възраст, запазването на сексуалната активност е свързано с удължаване на живота и на двамата с 5 до 10 години, преживени при това в много по-добро здраве и качество на живот.

Други заболявания, водещи до проблеми с ерекцията

Най-честата причина за поява на ЕД е наличието на съпътсващо заболяване:

Хипертония - честа причина за болестно предизвикана загуба на ерекция. Тъй като съдовете в члена са с по-млък диаметър, в сравнение с коронарните и мозъчните, загубата на ерекция при повишено кръвно налягане е сигнал за тревога. Своевременна консултация със специалист може не само да съхрани сексуалната сила, но и да спаси живота на мъжа със съдов риск.

Диабет - нелекуваният диабет може да увреди както съдовете, така и нервите, свързани с ерекцията. Това е причина мъжете с това заболяване да бъдат особенно стриктни в терапията и да не допускат развитието на диабетни усложнения. Честотата на ЕД при мъже, страдащи от диабет, който не е лекуван своевременно и ефективно е 50%.

Неврологични заболявания (множествена склероза, увреждания на гръбначния стълб) - ЕД се наблюдава при различни неврологични заболявания, като травма на гръбнака, периферни невропатии, увреда на нервните окончания на малкия таз след операция на дебелото черво, пикочния мехур и простатата.

Сърдечно-съдови болести и висок холестерол - Сърдечните заболявания са най-често срещаният проблем, който има връзка с ЕД. Всъщност ЕД може да е предупредителен сигнал за сърдечно-съдово заболяване.
  • Наличието на висок холестерол увеличава риска от появата на ЕД с 80%.
  • В 30 до 50 на сто от случаите ЕД е причинена от заболяване на кръвоносните съдове.
  • Атеросклерозата е рисков фактор за ЕД при 70 на сто от мъжете на възраст над 60 години.
Връзката между ЕД и сърдечно-съдовите болести е реална. Това също е една причина да говорите с Вашия лекар ако смятате, че имате симптоми на ЕД. Възможно е да се окаже, че страдате и от друго заболяване.

Високо кръвно налягане - Високото кръвно налягане и ЕД обикновено са свързани. В действителност двама от всеки трима мъже с високо кръвно, страдат и от ЕД в някаква степен. Високото кръвно затруднява работата на сърцето и напряга кръвоносните съдове. Те се стесняват и в следствие на това артериите доставят по-малко кръв до всички телесни органи, включително и до пениса.
  • Около 40% от диагностицираните случаи на ЕД са свързани с висок холестерол и високо кръвно налягане.
  • Плаката, наслоена в артериите (която се дължи на високия холестерол), може да е причина за 70% от случаите на ЕД при мъжете на 60 и повече години.
  • ЕД може да е първият признак за други заболявания, които се отразяват на кръвоносните съдове.
Депресия - При мъжете с депресия причината за ЕД може да е психологическа, физиологична или комбинация и от двете. При много мъже ЕД засилва допълнително депресията. Това се дължи на факта, че еректилните проблеми водят до по-ниска самооценка, до понижено самочувствие и до проблеми с партньора. Освен това някои лекарства, които се използват за лечение на депресивните състояния, могат да доведат до развитие на ЕД като страничен ефект от лечението.

Вероятността мъжете с депресии да имат умерени симптоми на ЕД е близо 90%.

Операция на простатата - Понякога ЕД може да е резултат от операция на простатата. Ако сте бил опериран, вероятно сте забелязал промяна в еректилната функция - способността да достигате или да задържате ерекция. Това не е необичайно явление. В огромната част от случаите ЕД, причинена от операция на простатата, е лечим проблем. Затова трябва да попитате Вашия лекар какво е най-подходящото лечение за Вас.

Как се поставя диагноза ЕД?

Възоснова на оплакванията на мъжа и разказа за протичане на заболяването.

Често ЕД е първи симптом на сериозни заболявания, като исхемична болест на сърцето, артериална хипертония и диабет. Ранното й диагностициране би помогнало за откриване на тези заболявания в начален стадий и забавяне на развитието им във времето.

Съществуват изследвания, които са рутинни при диагностициране на ЕД - изследване на хормоналния статус, нивата на глюкоза в кръвта, липидния профил и други. Тези методи позволяват да се определи причината за ЕД и пациентът да се насочи към определен специалист.

Тест с пощенски марки

Цели да установи качеството на нощните ерекции. Мъжът трябва да се снабди със седем лентички от пощенски марки. Всяка вечер в продължение на една седмица трябва да обвива една от лентичките около основата на члена като залепи двата края. На сутринта се установява дали лентичката се е разкъсала по перфорацията. Ако поне веднъж в течение на седмицата мъжът е получил подобна ерекция, това може да потвърди идеята за по-скоро психогенен или временен характер на нарушението. Липсата на разкъсване не потвърждава наличието на органично нарушение. То би могло да насочи вниманието за по-детайлно изследване на еректилната функция.

Как да разграничим органичната от психогенната ЕД?

Характерно за психогенната ЕД е постигането на достатъчна твърдост на члена при самозадоволяване, спонтанни еротични преживявания, вечер или сутрин при събуждане, както и в началото на сексуалния контакт, когато все още не предстои започване на сношението. Възможността за отделни успешни контакти също е знак за липса на сериозни органични нарушения.
Сподели в Google Plus
    Google коментари
    Facebook коментари

0 comments:

Публикуване на коментар