Какво получаваме с храната!

the food
ВОДА. Човек се състои 2/3 от вода. Тя е необходима за нашия организъм дори повече от храната. В нея произтичат всички химични реакции свързани с обмяната на веществата. Тя способства за пречистването на организма, извежда мазнините и токсините, измива бактериите от стомаха, поддържа температурата на тялото и киселинния баланс. Затова е много важно нашият организъм да не остава без вода и винаги, когато изпитаме жажда да я утолим, като препоръчителната дневна доза вода е около 1,5 - 2 л.

БЕЛТЪЧИНИ. Белтъчините или протеините (от гръцки протос - пръв, най-главен) са основната част от нашия организъм. Около 85% от тъканите и органите на човек са тяхно дело. Тъй като протеините са основен материал за изграждането на тъканите те също така активно участват и в синтеза на различните хормони, ферменти, антитела и т.н. При голямо изразходване на енергия протеините са като източник на енергия и компенсират недостатъка от мазнини и въглехидрати. Белтъчините са два вида от животински и от растителен произход.

Недостигът на белтъчини в организма води до слабост в мускулите, вялост, чупливост на ноктите, суха кожа, косопад, оттичане, нарушения в менструалния цикъл.
Излишните белтъчини в организма водят до гнилостни процеси в стомаха, претоварване на черния дроб, бъбреците, повишена условно- рефлексна дейност на нервната система заплашваща със срив.

МАЗНИНИ. Те са неделима част от нашия организъм. Те влизат в състава на клетките, те са източник на някои витамини, способстват за усвояването на белтъчините и мастно разтворимите витамини и за множество други процеси.

При недостиг на мазнини в организма се понижава съпротивата на организма към инфекции, към студ, развива се авитаминоза, задържа се и развитието на подрастващия организъм, снижава се способността за раждане, развиват се дерматити, повишава се опасността от камъни в бъбреците и артеросклероза.

Прекомерната употреба на мазнини увеличава натоварването на черния дроб, на жлъчката и стомаха, способства за развитието на артеросклероза и захарен диабет, повишава съсирването на кръвта. Наднорменото тегло е следствие от употребата на повече мазнини - увеличава се натоварването на сърцето и краката, а при жените разваля и тяхната стройна фигура.

ВЪГЛЕХИДРАТИ. Основният източник на енергия в нашия организъм се явяват въглехидратите. Спим или бодърстваме, работим или почиваме, здрави ли сме или боледуваме - нашите органи продължават да функционират. Лъвската част за тази енергия, необходима за тяхната работа постъпва изключително с въглехидратите (50-60%). Ако човек получава достатъчно количество въглехидрати с храната той се чувства бодър и енергичен.

При недостатъчна употреба на въглехидрати с храната организмът използва своите запаси: мазнини, а след това и белтъчини. Ако в храната има малко влакна се затруднява изхвърлянето на отпадъците от организма, предизвиква се запек и това води до самоотравянето на организма.

При прекомерна употреба на въглехидрати (особено на лесно усвоими) неизползваните запаси от енергия се превръщат в мазнини. Увеличава се синтеза на холестерина, заради претоварване излиза от строй механизма за изработване на инсулин, нарушава се обмяната на веществата. Нарушава се работата на сърдечно-съдовата система. Развива се затлъстяване, диабет, артеросклероза и редица други заболявания.
Сподели в Google Plus
    Google коментари
    Facebook коментари

0 comments:

Публикуване на коментар