Диетични рецепти, които ще направят отслабването по-лесно и приятно

Диетични рецепти
Спазването на диетичен режим е предизвикателство за болшинството хора, особено за тези, които имат проблем с мотивацията и дисциплината. Придържането към някои лесни за изпълнение и забавни диетични рецепти ще превърне диетата в приятно занимание с отличен резултат, вместо в мъчение, което нямате търпение да приключите.

В този материал сме включили някои диетични рецепти за отслабване, част от които са съвместими само с един хранителен режим, а други са универсални и подходящи за всяка диета. На първо място трябва да уточним, че съобразно принципите на диетичното и здравословното хранене, нито една рецепта не включва пържене, паниране или печене с голямо количество мазнина. Запръжките и големите количества сол също са абсолютно забранени.

Винаги съобразявайте рецептата, която приготвяте с диетата, която спазвате. Така например ако се придържате към вид разделно хранене, никога не използвайте диетична рецепта, в която участват и белтъчини и въглехидрати. Картофите с обезмаслено сирене могат да бъдат диетична храна, ако са приготвени на пара, на скара или на фурна, но те ще бъдат в разрез с принципите на 90 дневната и други дети, залащи на разделния прием на различните групи храни.

Тъй като закуската е винаги включена в диетите и дори е смятана за най-важното хранене, ще започнем с няколко диетични рецепти за приятна и лека закуска:

Закуска, съобразена с протеиновата диета:


Чаша нискомаслено кисело мляко с диетичен корнфлейкс или овесени ядки. Можете да ги смесите или да ги приемете отделно, като разделите двата компонента на основна и междинна закуска.

Друг вид закуска, съобразена с протеиновата диета може да бъде 2 варени яйца с подправки и свежа зелена салата или омлет от белтъци с 50гр нискомаслено сирене или извара. При приготвянето на омлета не бива да се използва мазнина, тъй като при термичната обработка тя ще се преобразува в трансмастни киселини, които блокират усвояването на протеина и водят до натрупване на мастна тъкан.

Закуска, съобразена с 90 дневната диета:


Тъй като при 90 дневната диетата закуската винаги се състои от някакъв вид плод, тя може да представлява: настъргана ябълка с малко канела, към която по желание да добавите и няколко сурови ореха – смлени или начупени. Тази закуска е отличен начин да се понижи нивото на кръвната захар, в случай, че стойностите ви са завишени.

Друга диетична рецепта за закуска при спазване на 90 дневната диета е прясно изцеден фреш от любимия ви плод. Принципите на диетата не позволяват да се смесват плодове, но когато те са от един вид – горски плодове или цитруси, спокойно можете да ги миксирате, като допълните приятния им вкус.

Универсална закуска, подходяща за всяка диета:


Когато не сте ограничени, относно вида и съвместимостта на отделните храни, можете спокойно да импровизирате, когато приготвяте своята закуска. Това, което задължително трябва да спазвате е начина на обработка – отново пържените храни са напълно забранени, независимо, колко нискокалорични са основните продукти.

Мюслито е винаги отлична възможност да се заредите с енергия, когато сте на диета. Купичка мюсли, което сте накиснали в нискомаслено прясно или кисело мляко ще ви даде нужната доза протеин за деня, като въглехидратите в овесените ядки ще забавят неговото усвояване, така че да не изпитате глад достатъчно дълго време.

Варените яйца са също чудесен източник на белтъчини, които задължително трябва да присъстват в менюто ни, когато сме на диета. Протеините подпомагат разграждането на мазнините, а също така предотвратяват изгарянето на мускулна тъкан, заедно с мазнините. Когато закусвате яйца, обаче е добре да ги варите или печете без мазнина, като количеството им не бива да надвишава 2 за целия ден, особено когато се консумират и жълтъците, тъй като те са богати на мазнини – 5гр в един яйчен жълтък.

Диетични рецепти за обяд:
Много хора, поради липса на време или по друга причина пропускат обяда, но това е погрешно, според всички специалисти по диетично хранене, тъй като винаги води до силен глад, който ще ви накара да погълнете повече храна по време на вечерята. Един лек обяд ще ви поддържа в кондиция и няма да ви позволи да се изкушите да подхапвате на крак вредни и високо калорични храни, като чипсове, снаксове, солети и други.

Обяд, съобразен с протеиновата диета:
Телешко или пилешко месо на скара със свежа салата от пресни зеленчуци. Това е най-лесната за изпълнение и най-питателна храна, тъй като с един прием получавате най-важните витамини и минерали и достатъчна доза протеин, който ще ви държи сити и ще подпомогне запазването на мускулна маса. Ако спортувате след обяда имате много повече шансове да оформите красиви, релефни мускули, след като сте се нахранили по този начин.

Друга рецепта за обяд, според протеиновата диета е риба на скара или във фурна, като при печенето отново не бива да добавяте мазнини. Можете да овкусите с резенче лимон и зелени подправки, но внимавайте със солта и пикантните овкусители, тъй като възбуждат апетита. Към рибата можете да добавите гарнитура от зелена салата, овкусена с лъжица зехтин и лимонов сок.

Обяд, съвместим с всяка диета:
Един универсален обяд, който няма да доведе до натрупване на излишни килограми е супата. Тя може да бъде студена – таратор с нискомаслено кисело мляко или гаспачо – доматена супа с пълнозърнести кротони. Студените супи са чудесно решение при спазване на диета, тъй като при тях няма термична обработка, която да елиминира полезните вещества в зеленчуците и млечно киселите бактерии в киселото мляко.

Една класическа зеленчукова супа, в която сте смесили различни видове зеленчуци е отново добро решение за диетичен обяд. Тук трябва да уточним, че супата не бива да се застройва, а ако слагате фиде, изберете пълнозърнесто и не прекалявайте. Чудесна супа можете да направите, като задушите моркови, чушки, тиквички, броколи и лук с лъжица зехтин, след което добавите вода (количество по избор) и оставите да ври на слаб огън за около 30 минути. Можете да подправите с пресен магданоз.

Диетични рецепти за вечеря:


По време на диета, вечерята винаги трябва да бъде лека, така че да нямате проблеми със съня, но и достатъчно хранителна, за да не се събудите изгладнели и да се отправите директно към хладилника. Богати на въглехидрати храни, като тестени изделия, картофи и ориз не е добре да се консумират вечер, тъй като те повишават нивата на инсулина, а това води до преобразуването им в мазнини.

Вечерята трябва да бъде малко и като количество и като калорийна стойност, но въпреки това не бива да се лишавате напълно от нея. Протеиновата диета и разделното хранене дават отлични идеи за питателна и в същото време нискокалорична вечеря, която ще ви поддържа сити и ще подпомогне изгарянето на мастните натрупвания. Разграждането на мускулна тъкан също се предотвратява с достатъчен прием на протеини.

Вечеря, съобразена с протеиновата диета:
Риба със зелена салата. Това е класическа вечеря при протеиновата диета, тъй като при нея се залага на синергичното действие на Омега 3 мазнините, съдържащи се в рибата и на протеините, на които тук тя е основен източник. Като добавим към тях витамините и полезните минерали, съдържащи се в зеленолистните салати се получава една отлична вечеря за шампиони. Рибата може периодично да се заменя с пилешко месо (нетлъсто) или варено телешко филе без мазнини.

Вечеря, подходяща за всяка диета:

Класическа нискокалорична вечеря е задушено месо със зеленчуци. Така познатия и обичан от българина гювеч може да се превърне в перфектна диетична рецепта ако от нея се изключат картофите, не се добавя мазнина и месото е постно – телешко или птиче (без пуешко). За да омекотите вкуса на зеленчуците може да добавите чаша бяло сухо вино и шепа зелени подправки на вкус.
Сподели в Google Plus
    Google коментари
    Facebook коментари

0 comments:

Публикуване на коментар