Прави ли ни консумацията на месо по-агресивни?

Прави ли ни консумацията на месо по-агресивни?
От много време в медийното пространство се споменават различни отрицателни страни на консумацията на храни от животински произход и особено на месо. Едва ли има друг хранителен продукт, който да предизвиква толкова много полемика и толкова трудно да обединява мненията на специалистите.


Освен за редица проблеми с човешкото здраве, консумацията на месо дори бива обвинявана за замърсяването на околната среда, като за това се изтъкват многобройни аргументи.


Това обаче, което често поражда въпроси в хората е дали наистина консумацията на месо предизвиква агресия - нещо, което би било доста тревожно ако се окаже реалност.


За да се доближат до истината и до това дали месото действително поражда агресия или не, учени провели малък експеримент с доброволци. Участниците в експеримента били помолени да се фокусират върху сочен стек, при което били наблюдавани техните показатели за да се установи дали ще се повиши чувството за агресия.


Резултатите били доста приятни и разбили на пух и прах твърдението за пораждащото агресия месо. Всъщност се оказало, че след като за кратко наблюдавали стекът, участниците дори се чувствали по-спокойни, по-щастливи и в по-добро настроение.


Учените обясняват, че всъщност не съществува връзка между консумацията на месо и агресията, а всичко това е по-скоро в нашите мозъци. Специалисти напомнят, че по същия начин, по който може един човек да яде месо редовно и да бъде изключително спокоен и уравновесен, така и друг, който си хапва само зеленчуци и соеви продукти може да бъде крайно раздразнителен и нервен.


Всъщност учените дори стигат още по-далеч в своите предположения и дори казват, че консумацията на месо може да бъде един вид антидепресант, което се среща и при други храни, например при бананите.


И все пак нека да не забравяме мярката, която е най-верният съюзник на доброто здраве. Това че месото е полезно важи само и единствено ако подбирате качествени продукти с ясен и безопасен произход и ако ги готвите по правилен начин.


Това автоматично изключва пърженето от списъка с възможности, защото дори и най-пълноценните продукти могат крайно много да влошат своите хранителни качества след подобна термична обработка.


А за да бъде всичко балансирано, хапвайте месо само от време на време и не забравяйте да напълните чинията си щедро с пресни зеленчуци, подправени със зехтин.
Сподели в Google Plus
    Google коментари
    Facebook коментари

0 comments:

Публикуване на коментар