Как да превъзмогнем страховете си?

Как да превъзмогнем страховете си
Всеки човек има страхове, а който твърди, че не го е страх от нищо, в повечето случаи все още не е открил своя страх, или не го е осъзнал, или просто не иска да сподели какъв е, а ако наистина не го е страх от нищо, то това е изключителна рядкост и по-скоро изключение, а не правило.


В наши дни разнообразието от страхове е огромно, но като че ли най-често се открояват страхове свързани със социалната сфера, а именно страх от говорене пред публика, страх от самота и други подобни.


Добре е да работим върху страховете си с психолог и да се опитаме да ги преодолеем, защото в редица случаи те пречат на нашия прогрес в живота, а това е жалко, тъй като в повечето случаи страховете могат да бъдат преодолени.


Изправянето срещу страховете…


В повечето случаи превъзмогването на един страх изисква съответно човекът да се изправи срещу своя проблем по един или друг начин. Разбира се, това причинява голям дискомфорт.


С времето обаче, този дискомфорт намалява и така човекът след известно време може да се излага на дразнителя все по-лесно докато се достигне до момент, в който това да спре да причинява психически дискомфорт и физически симптоми.


За да бъде излагането на страха по-лесно за човека, то трябва да се прави постепенно и поетапно. В противен случай, рязкото излагане на стресора може да причини на човека още по-голям ужас и страх от съответното нещо.


За да се направи това точно както трябва, с лекота и безпроблемно, препоръчително е да се консултирате с психолог и да поговорите за страховете си. Това може да ви бъде много полезно и да ви помогне в преодоляването на страховете, защото психолозите владеят техники, с които да улеснят многократно този процес.


Описването на страховете…


Изключително полезно в преодоляването на страховете и притесненията е да описваме в тетрадка кога, как и какво сме почувствали. Излейте душата си на листа без да спирате, без да подтискате и премълчавате абсолютно нищо.


Оставете ръката ви да пише вместо вас и излейте всичко, от което се страхувате и притеснявате в най-малки детайли и подробности върху белия лист хартия. Добре е от време на време да препрочитате какво сте писали. Това ще ви помогне да излеете отрицателната емоция и да се почувствате изчистени от негативизма.


Така след известно време има вероятност да откриете някои закономерности между страховете и притесненията си и определени моменти, което пък може да ви помогне да откриете какво причинява съответния страх.
Сподели в Google Plus
    Google коментари
    Facebook коментари

0 comments:

Публикуване на коментар