Ползите от медитацията

медитация
Постоянно чуваме да се говори за медитацията. Пълно е със съвети по списания и вестници, в които се казва колко ще ни се отрази добре една кратка медитация. Какво всъщност представлява медитацията и какви са истинските ползи от нея?


Почивката по време на медитация е по-дълбока от тази, която получаваме дори и в най-дълбокия сън. Когато мозъкът се почувства напълно свободен от контрол, когато мислите текът свободно като река без никой да им се изпречва и да ги спира, когато чувствата и емоциите текът свободно в избраната от тях посока, когато усетим чувство за мир, тогава говорим за медитация.


Ползите от медитацията са неизброими. Специалистите наричат тази практика практикуване на ментална хигиена. Медитацията води до по-добра концентрация, по-хладен и спокоен ум, яснота при вземане на решения, подобрена комуникация, откриване на скрити заложби и таланти, непоклатима вътрешна сила, възможност да се докоснете до един вътрешен свят от енергия, да възстановявате силите си и да релаксирате.


Ползите от практикуването на медитация всеки ден е доста голяма за всеки, но най-вече за хората, които са подложени на силен стрес в работата. Това ще ви позволи да се освободите от натрупаното напрежение и ще изключи онази лампичка в мозъка, която при хората със стресов начин на живот винаги премигва в червено.


Дали някога сме били в медитация? Всеки човек преживява периоди на медитация без изключение. Това са моменти на дълбока радост, в които не правим нищо и оставяме мозъка да се отпусне. Това са моменти, в които позволяваме на всички добри и лоши емоции и мисли да текат през нас без да се опитваме да ги спрем. При редовно практикуване на медитация обаче, ще се научите да постигате това състояние винаги когато поискате, а не само когато то се случи неочаквано.


А какво представлява самата медитация?

За да се научите да правите медитация, първо трябва да разберете какво представлява тя. Медитацията е едно от онези редки състояния, в които ние не правим нищо. По принцип, винаги правим нещо, мислим за нещо и ангажираме мозъка по някакъв начин. Всъщност, за разлика от другите живи същества, които обитават нашата планета, ние буквално сме потънали в мисли и тревоги и други подобни.
Сподели в Google Plus
    Google коментари
    Facebook коментари

0 comments:

Публикуване на коментар