Хидроизолация на тераса - важни аспекти

изолация на тераси

Как да запазим по-дълго своето допълнително жилищно кътче?


Терасата се смята за допълнителна екстра към жилището и тя е наистина точно това. Тя може да бъде обособена, като допълнително помещение и да направи малко по-просторен един тесен апартамент или да бъде нашият достъп до открито пространство, без да напускаме пределите на дома си.

Хидроизолация на тераса е дейност, към която не бива да се подхожда небрежно, особено ако тя е открита и изложена на влага и големи температурни амплитуди, защото водата, високите и ниски температури ще разрушат бързо нейното покритие, а с времето и цялата конструкция, което може да струва изключително скъпо.

Цикличните темпераурни промени понякога причиняват нягряване до 70˚С и измръзване до -30˚С през зимата, което води до значителни механични деформации и увреждания в конструкцията на терасата и нейната настилка.

Колкото е по-голяма терасата, на толкова по-силно механично натоварване е подложена тя, ето защо е изключително важно материалите, използвани за хидроизолация на тераса и лепилата да бъдат с голяма еластичност и пълна водоустойчивост, тъй като най-критични са водните натоварвания, като проливни дъждове и топящ се, тежък сняг през зимата.

Как трябва да се постави хидроизолацията на тераса?


· На първо място трябва да се запълнят по-големите неравности с тераколно строително лепило.

· Да се грундира основата с контактен и свързващ грунд, за да се създаде по-добра контактна повърхност.

· Да се направи подова замазка с придаване на наклон от поне 2% за оттичане на водата.

· Да се нанесе първият слой еластична двукомпонентна хидроизолация, което става с помощта на четка или валяк и се извършва не по-рано от 5 дни след завършване на подовата замазка.

· Да се нанесе втори слой двукомпонентна еластична замазка, като той се нанася перпендикулярно на първия и не по-рано от 4 часа, след него.

· Поставяне на плочки или друго влагоустойчиво покритие, като залепянето се извършва с гъвкаво лепило за лепене върху критични основи. Залепянето на плочките може да се извърши не по-рано от 72 часа, след нанасянето на втория слой хидроизолация.

· Фугите се запълват с еластична фугираща смес, притежаваща мощен водоотблъскващ и антибактериален ефект.

· Ъглите, съединителните и разширителните фуги, а също и местата, където е свързана арматурата се запечатват с полиуретанов уплътнител.
Сподели в Google Plus
    Google коментари
    Facebook коментари

0 comments:

Публикуване на коментар