Спа процедура с рибките Гара Руфа

Гара Руфа спа
Спа процедурата с риба е сред нещата, за които сме чували или виждали само по телевизията. Все още малцина обаче са имали контакт с рибките Гара Руфа. Въпреки това, особено за хората, които са отворени към новото и екзотичното, тази процедура е нещо, което биха опитали, ако имат възможност. Разбира се, тук роля играят и маркетингови трикове, които целят представянето на процедурата като нещо елитно. Някои сайтове за групово пазаруване предлагат екстравагантната спа с риба на достъпна цена.

Рибките Гара Руфа са вид шаран, които живеят в топли води. Естествената им среда са реките Ефрат, Тигър и Йордан. Откриването на лечебните им свойства са установени случайно в Турция в началото на 20 век, но въвеждането им като спа лечение идва от далечна Япония десетилетия по-късно - в началото на новото хилядолетие. Първо, рибата е била използвана само за масаж на краката и ръцете, едва по-късно - на цялото тяло. Но засега техните „услуги” най-често се използват за краката. Тази необичайна риба, която в природата се храни с растителност и водорасли, когато е в контакт с човешката кожа, унищожава мъртвите епителни клетки. За щастие няма опасност да бъдат засегнати живи клетки. Освен това, те произвеждат ензима дитранол, чрез който раните и заболелите участъци от кожата се лекуват много бързо.

Най-често тези риба се използва само за масаж. Усещането от тяхното въздействие може да се опише като изтръпване или гъделичкане. В началото е по-силно, но с течение на времето намалява.

Те отлепят кожата чрез премахване на мъртвия слой от клетки. Не очаквайте обаче, че петите ще бъдат абсолютно гладки след една процедура. Но със сигурност разликата е забележима - кожата става много мека и нежна.

Гара Руфа имат лечебен ефект - при псориазис, акне, екзема, подобряване на кръвообращението, стимулира акупунктурните точки. Процедурите имат релаксиращ ефект върху нервната система.

Процесът обикновено отнема между 15 и 30 минути. Първоначално рибата се насочва около местата с най-много мъртва кожа и след това преминава към други области. Краката трябва да са чисти и не трябва да бъдат третирани преди това с кремове и лосиони, тъй като, ако влязат в контакт с тях, рибите умират. Отглеждането на Гара Руфа е много трудно - те умират от преяждане, глад  или ако температурата на водата е по-ниска от 30 градуса.

Гара Руфа риба имат и метафорични имена. Някои ги наричат риби-лекари поради техния терапевтичен ефект. Други ги наричат риба на щастието заради приятното усещане след процедура. Комбинацията от полезно и приятно е наистина перфектна. 
Сподели в Google Plus
    Google коментари
    Facebook коментари

0 comments:

Публикуване на коментар