Шест начина за ефективна стратегия за трайно отслабване

трайно отслабване
Най-вероятно сте чували за стотици различни строги диети и фитнес програми, за които се твърди, че носят бърз и сигурен успех. Все пак, тайната за трайно отслабване не се крие в гладуването, а в здравословната, нискокалорична диета в съчетание с умерена физическа активност. Трябва да промените изцяло начина си на живот и навиците, за да постигнете и след това да поддържате оптимално тегло.


1. Поставете си конкретни цели

Трайното отслабване ще ви струва време и усилия. Това изисква отдаденост, която трае цял живот. Уверете се, че сте готови да направите дългосрочни промени, като определите и техните цели. По този начин ще бъдете мотивирани през цялото време, защото никой друг, освен вас не може да ви накара да отслабнете.

Преди да започнете налагате промени в начина ви на живот, опитайте се първо да решите важните проблеми в него. Изисква се много психическа и физическа енергия, за да промените напълно навиците си. Следователно, уверете се, че това не отвлича вниманието ви от други важни въпроси, като например финансовото състояние или взаимоотношенията в семейството. Запитайте се дали сте готови да се изправите пред предизвикателството, наречено отслабване.

2. Потърсете подкрепа от роднини и приятели

За да успеете в това начинание, трябва да поемете пълната отговорност за поведението си. Това не означава, че трябва да правите всичко сами. Потърсете подкрепа от близките си, когато е необходимо.

Обградете се с хора, които знаят какво искат и ще ви подкрепят в трудни времена. В идеалния случай, хората около вас ще ви изслушат, ще тренират с вас, споделяйки вашите цели за здравословен начин на живот.

3. Поставете си реалистични цели

Бъдете реалисти при определянето на цели, когато си изготвяте диета. В дългосрочен план е най-добре да се сваляте 0,5-1 килограм на седмица. В началото е възможно да отслабнете по-бързо, особено ако направите значителни промени в начина си на живот.

Уверете се най-вече, че целите ви са здравословни. За да отслабвате с 0,5-1 кг на седмица, трябва да изгаряте с между 500 и 1000 килокалории на ден повече, отколкото сте приели. Направете това чрез съчетаване на здравословна диета и физически упражнения.

4. Здравословна храна

Промените в диетата за отслабване трябва да включват намаляване приема на калории. Това не означава, че трябва да се откаже от вкусните ястия, удоволствието от похапване или готвенето. Един лесен начин да намалите приема на калории е да ядете най-вече растителни храни - плодове, зеленчуци, пълнозърнести храни. Стремете се към разнообразие, без да се отказвате от удоволствието, което носи храната.

5. Бъдете активни

Ако единствено спазвате диета, най-вероятно ще отслабнете. Приемът на 500 килокалории по-малко на ден ще ви накара да свалите половин килограм за седмица. Ако искате двойно по-добри резултати, към диетата трябва да добавите и физическа активност. Така например, 45 минути бързо ходене четири пъти седмично е добре за начало.

Освен, че ви помага да отслабнете, спортуването влияе благоприятно на здравето и повишава тонуса. Количеството изгорени калории по време на тренировка зависи от това колко продължителна и интензивна е тя. Един от най-добрите начини да се отървете от нежеланите мазнини са аеробните упражнения, като например нормално ходене поне 30 минути дневно. Желателно е това да се прави всеки ден.

Препоръчителна е всяка форма на движение. Помислете за начини, с които да вмъкнете допълнителна физическа активност през деня.

6. Променете начина си на живот

Не е достатъчно да се храните здравословно и да правите упражнения няколко седмици или месеци. Трябва да преосмислите вашата диета и ежедневна рутина, и да ги промени из основи. Здравословно хранене и физическата активност трябва да бъдат част от ежедневието. След като си поставите правилните цели, опитайте се да си създадете цялостна стратегия. 
Сподели в Google Plus
    Google коментари
    Facebook коментари

0 comments:

Публикуване на коментар