Дъждовното време се отразява на здравето

Дъждовното, мрачно и студено време може да има негативно влияние върху здравето. Според експерти, рискът от сърдечни проблеми и високо кръвно налягане е много по-висок при неблагоприятни метеорологични условия.

В студеното време кръвоносните съдове се стесняват, за да се запази топлината на тялото. Това на свой ред повишава кръвното налягане и риска от сърдечен удар и инсулт.

При измерване на кръвното налягане е важно да се вземат предвид и метеорологичните условия, обясняват експерти. Това може да помогне да се определи по-точно дали пациентът се нуждае от специално лечение.

В проучването, изследователите от университета в Глазгоу разгледали данни здравето и метеорологичните условия в Шотландия за последните 40 години. Резултатите показват, че понижаването на температурата с10 ° С води до повишаване на кръвното налягане между 3-6 mmHg. Промени в кръвното дори само с 2mmHg може да увеличи риска от инфаркт и инсулт.

Изследователите предупреждават да бъдете внимателни, когато настъпват промени в климата, а това важи особено за хората, които по принцип страдат от високо кръвно налягане.

Високото кръвно налягане (известно също като хипертония) настъпва, когато кръвта се движи през артериите при по-високо от нормалното налягане. Тъй като първоначалните симптоми на хипертония са много леки, заболяването често се диагностицира само в напреднал стадий.
Сподели в Google Plus
    Google коментари
    Facebook коментари

0 comments:

Публикуване на коментар